Preminuo legendarni Miodrag Mališa Petrović
Miodrag Mališa Petrović

Posljednji živi svjedok osnivačke skupine fudbalskog kluba Crvena Zvezda

Preminuo legendarni Miodrag Mališa Petrović

Golman Crvene Zvezde Miodrag Mališa Petrović preminuo je danas u 94. godini, saopštili su crveno-bijeli.

"Fudbalski klub Crvena Zvezda sa velikim žaljenjem obavještava javnost da je danas u 94. godini preminuo Miodrag Mališa Petrović. Napustio nas posljednji živi svjedok osnivačke Skupštine Crvene zvezde i golman generacije našeg kluba koja je 1946. godine osvojila prvu titulu prvaka Srbije", navodi se u saopštenju na sajtu Crvene zvezde.

Petrović je rođen 13. februara 1927. godine u Bačkoj Palanci, gdje je i počeo karijeru kao golman u tamošnjem klubu.

U Beograd je došao kao izbjeglica 1941. godine i sa pokojnim novinarom Miletom Kosom bio je prebačen u podmladak SK Jugoslavije.

U tom klubu je igrao sve do novembra 1944. kada je pristupio „USAOS“. Na poziv Slobodana Ćosića prisustvovao je u osnivačkoj Skupštini Crvene Zvezde 4. marta 1945. godine i postao njen član.

Istog dana je odigrao i prvu zvaničnu utakmicu kluba protiv prvog bataljona druge brigade KNOJA.

Odigrao je i prvu utakmicu prvenstva Srbije protiv Čačka koja je bila i uvod u šampionsko slavlje.

Sa generacijom koju je predvodio Rajko Mitić poslije osvojene prve titule prvaka Srbije 1946. godine doživio je da podigne i prvi pehar osvajača Kupa Jugoslavije 1948. godine.

Za Crvenu Zvezdu je do 1951. godine odigrao 87 utakmica, osvojio titulu 1946, tri Kupa Jugoslavije (1948, 1949. i 1950. godine).

Golmansku karijeru gradio je zatim u Mačvi iz Šapca (51 meč) i Radničkom iz Beograda (130 utakmica) sve do 1957. kada je završio aktivnu karijeru.

Zaposlio se u Ministarstvu unutrašnjih poslova gdje je proveo cijeli radni vijek.

Bio je i generalni sekretar trenerskog udruženja Beograda 11 godina, predsjednik Udruženja trenera pri SOFK Beograda i Srbije, a u dva mandata po četiri godine bio član Disciplinske komisije FS Jugoslavije.

Nosilac je zlatne i srebrene plakete FS Jugoslavije i mnogih drugih društvenih i sportskih priznanja.

"Miodrag Mališa Petrović je 75 godina bio uz Crvenu Zvezdu, tih, odmjeren čovjek i pravdoljubiv. Zato je prije pet godina i pokrenuo pitanje priznavanja titule prvaka Srbije iz 1946. godine. Javno se borio, sa pravnim timom kluba dokazivao tvrdnje i prije osam mjeseci poručio: ‘E, sada sam potpuno srećan. Pravda uvijek pobijedi.’", stoji u saopštenju crveno-bijelih.

Kako se navodi, ispraćaj za kremaciju biće obavljen u najužem krugu porodice, dok ce komemoracija biti obavljena kad se vanredno stanje bude završilo, a FK Crvena Zvezda će blagovremeno obavestiti o datumu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.