Pangolini nosioci virusa povezanih sa Covidom-19
Ilustracija

Sumnja se na životinje koje su bitne u Kineskoj tradicionalnoj medicini

Pangolini nosioci virusa povezanih sa Covidom-19

Potvrđeno je da pangolini prokrijumčareni u Kinu nose viruse koji su usko povezani sa onim koji je danas zahvatio čitav svijet.

Trebalo bi strogo zabraniti prodaju krijumčarenih životinja na pijacama kako bi se u budućnosti smanjio rizik od epidemija, kažu naučnici, prenosi BBC.

Pangolini, ili ljuskavci, su najzastupljeniji sisari na crnom tržištu, a koriste se kao hrana i u tradicionalnoj medicini.

U novom istraživačkom radu koji je objavio časopis Nature, istraživači navode da kontakt sa ovim životinjama zahtijeva „oprez".

Potrebno je dodatno proučavanje pangolina u divljini kako bi se razumjela njihova uloga u riziku od budućeg prenošenja na ljude, dodaju oni.

Dvije grupe korona virusa povezanih sa virusom koji je izazvao pandemiju su otkriveni kod malajskih pangolina prokrijumčarenih u Kinu, rekao je glavni istrživač doktor Tomi Lam sa Univerziteta u Hong Kongu.

"Iako tek treba da se potvrdi njihova uloga posrednog domaćina virusa SARS-CoV-2, prodaja ovih divljih životinja na pijacama bi trebalo da bude strogo zabranjena kako bi se u budućnosti izbjegao prenos sa životinje na čovjeka", rekao je on za BBC Njuz.

pangolini

Foto: National Geographic

Slijepi miševi takođe nose korona viruse, koji su bliži ljudskim virusima, osim u jednoj ključnoj oblasti - onaj dio koji pomaže virusu da napada ćelije."

"Ovo nam govori da su virusi koji djeluju prisutni kod divljih životinja i da su adaptirani ljudima ", rekao je profesor Edvard Holms iz Univerziteta u Sidneju.

"Slijepi miševi su svakako uključeni, pangolini mogu da budu, ali je vrlo vjerovatno da još neke životinje imaju ulogu (u prenošenju virusa)".

Kako je tačno virus prešao sa divlje životinje, najvjerovatnije slijepog miša, na drugu životinju, a zatim na čovjeka, ostaje misterija.

I slijepi miš potkovičar i pangolin su umiješani u prenos virusa, ali je tačan sled događaja nepoznat.

Otkrivanjem virusa u krijumčarenim malajskim pangolinima pokrenulo se pitanje gdje su se oni zarazili virusom, rekao je doktor Lam. Da li su izvor bili slijepi miševi na krijumčarskoj ruti do Kine ili u njihovim prirodnim staništima u jugoistočnoj Aziji?

Apel da se zaustavi ilegalna trgovina divljim životinjama

Borci za zaštitu prirode kažu da bi bilo poražavajuće ukoliko ovo otkriće dovede do daljeg istrebljivanja ovog ugroženog sisara. Vlada velika potražnja za krljušti ove životinje zbog primjene u tradicionalnoj kineskoj medicini, dok se meso pangolina smatra delikatesom.

"Ovo je trenutak kada međunarodna zajednica treba da izvrši pritisak na njihove Vlade da zaustave ilegalnu trgovinu divljim životinjama", rekla je Elisa Pandžang sa Univerziteta u Kardifu, službenica za očuvanje pangolina u terenskom centru Danau Girang u Maleziji.

Kina je napravila korake da zabrani konzumiranje mesa divljih životinja nakon izbijanja epidemije. Slične mjere se razmatraju i u Vijetnamu.

Profesor Endru Kaningem iz Zoološkog društva Londona (ZSL) kaže da je važno ne donositi preuranjene zaključke na osnovu objavljenog istraživanja.

"Izvor otkrivenog korona virusa je zaista nepoznat - možda je u pitanju prirodni virus pangolina ili je potekao od druge životinjske vrste između njenog hvatanja i smrti".

Doktor Den Čalender, sa Oksford Univerziteta je rekao da je poznato da pangolini nose različite vrste korona virusa.

"Identifikovanje izvora virusa SARS-CoV-2 je važno kako bi se razumjelo kako je došlo do trenutne pandemije, kao i zbog prevenicije sličnih događaja u budućnosti", rekao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.