136 istraživačkih timova EU radi na pronalasku vakcine za koronavirus
Ilustracija

Sredstva EU-a za istraživanje koronavirusa

136 istraživačkih timova EU radi na pronalasku vakcine za koronavirus

Dok se svijet trudi da suzbije pandemiju koronavirusa Evropska unija podržava što brži razvoj vakcine i efikasnog liječenja. EU je razvila koordinirani odgovor na trenutnu krizu. Finansiranje istraživanja i inovacija za pronalazak lijeka za Covid-19 ključan je dio tog plana.

Borba protiv virusa

Evropska komisija namijenila je 47,5 miliona eura za 17 istraživačkih projekata u sklopu Obzora 2020, programa EU-a za finansiranje istraživanja.

Istraživački timovi, njih 136 iz zemalja EU-a i šire, koji učestvuju u ovim projektima rade na:

  1. poboljšanju spremnosti i odgovoru na izbijanje kroz bolji sistem praćenja za sprječavanje i kontrolu širenje virusa
  2. bržim i tačnijim dijagnostičkim testovima
  3. novom liječenju
  4. razvoju vakcine

Istraživački timovi razmjenjivaće informacije kako bi ubrzali reakciju sistema javnog zdravstva.

"Do kraja marta Evropska komisija prikuplja istraživačke prijedloge za razvoj liječenja i dijagnostike za borbu protiv virusa i bolju pripremljenost za buduće epidemije. Rade u okviru Inicijative za inovativne lijekove (IMI), javno privatnog partnerstava EU-a i farmaceutske industrije, takođe finansiranog kroz Obzor 2020. Očekuje se ukupno ulaganje 90 miliona eura, pola iz proračuna EU-a, a pola iz industrije", navode iz Evropskog parlamenta.

Evropska komisija 16. marta osigurala je finansijsku pomoć od 80 miliona eura CureVacu, inovativnoj njemačkoj kompaniji koja se bavi razvojem vakcina, s ciljem razvoja vakcine za koronavirus.

Već pokrenuti programi

EU na raspolaganju ima neke mehanizme za finansiranje istraživanja i hitnih slučajeva, koji su već aktivirani za suzbijanje posljedica koronavirusa. Oni, između ostalog, uključuju PREPARE, projekt koji poboljšava pripremljenost bolnica u Europi i povećava njihova saznanja o dinamici izbijanja te Evropski arhiv virusa, virtualnu kolekciju virusa koja istraživačima osigurava materijal za dijagnoze.

EU podržava i razvojne kompanije(startup) te male i srednje preduzetnike u razvoju inovacija koje mogu pomoći u borbi protiv koronovirusa, uključujući projekt za posebne izolacijske jedinice za bolesnike EpiShuttle, te tehnologiju filtriranja vazduha za izdvajanje virusnih čestica m-TAP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.