URA: Ne vodi se država preko Tvitera, građani treba da znaju istinu

URA: Ne vodi se država preko Tvitera, građani treba da znaju istinu

"Poštujući i cijeneći činjenicu da je zdravlje građana na prvom mjestu i da ovakva složena situacija iziskuje specifične mjere, odgovornost i disciplinu, smatramo da su najnovije odluke NKT i Vlade Crne Gore saopštene na neozbiljan način zbog čega su građani ostali uskraćeni za neophodne odgovore", saopšteno je iz pokreta URA.

“URA podržava sve mjere koje će za cilj imati zaštitu zdravlja naših građana, pa i mjere ograničavanja slobode kretanja ukoliko se smatraju opravdanim, ali se one moraju obrazložiti na konferenciji za novinare. Pozdravljajući aktivizam Vlade na Tviteru mišljenja smo da je ovako važne mjere trebalo pojasniti na pres konferenciji gdje bi se otklonile sve nejasnoće ali i dala mogućnost da se odgovori na sva pitanja i dileme. Na taj način građani ne bi imali potrebu za kreativnim tumačenjima. Ako Crna Gora još nije zrela za proglašenje vanrednog stanja, a uvodi mjere koje su sve samo ne redovne, onda javnost zaslužuje da zna da li se nešto krije iza toga i šta. Što se URE tiče, niko se ne može postaviti iznad Ustava Crne Gore. To mjesto ne pripada ni Vladi, ni Skupštini, a naročito ne NKT-u. Sve njihove odluke uvažavamo, naročito one koje saopštava struka, ali bi svakako morali zadovoljiti i pravne standarde. Jer, kada jednom napustimo princip, teško ga je više povratiti”, tvrde u URI.

“Ako je Crna Gora, zbog pandemije korona virusa, u teškoj situaciji, valjda je to obaveza više da državnu politiku ne vodimo preko Tvitera, a od NKT ne pravimo tijelo koje je suspendovalo sve ostale institucije u zemlji. Naravno, razumijemo da nije momenat za pravne finese i dubuka pravno-filozofska tumačenja ali takođe ne možemo i ne smijemo ćutati pred “sumnjivim” faulovima koji su možda posljedica pritiska koji trpite posljednjih dana. Koronu ćemo pobijediti  a ako ima potrebe za vanrednim mjerama onda ih moramo i donijeti na način predviđen članom 133 Ustava Crne Gore”, istakli su u URI.

 “S toga pozivamo Vladu i premijera da se uozbilje i da drugačije komuniciraju sa građanima. Ovako ostavljate utisak da nešto krijete i da zbog vaših internih političkih konflikata ne želite da dijelite ingerencije. Takav pristup nije svrsishodan u ovoj situaciji i zato, gospodo, vratite se na Ustav i zakone ove zemlje. U nadi da ćemo situaciju prevazići na najbolji mogući način i bez većih posljedica po zdravlje naših građana, apelujemo još jednom da se batalite “tviter politike” i budete na nivou koji ova situacija zahtijeva”, zaključuju u pokretu URA.    

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.