Stoltenberg: Članice NATO-a se međusobno pomažu u borbi protiv korona virusa

Stoltenberg: Članice NATO-a se međusobno pomažu u borbi protiv korona virusa

Mi naravno nismo na prvoj liniji borbe jer je ovo civilna zdravstvena kriza, ali obezbeđujemo podršku zdravstvenim institucijama i koordinišemo podršku koja stiže od NATO saveznika - kazao je generalni sekretar NATOa Jens Stoltenberg za Radio Slobodna Evropa.

"Vidjeli smo da je nedavno Češka donirala Španiji i Italiji desetine hiljada zaštitnih odijela i savremene medicinske opreme. Vidjeli smo da i Njemačka pomaže drugim evropskim državama.Dakle, članice NATO-a se međusobno pomažu, a mi obezbjeđujemo potrebne kapacitete. Nastavićemo da koordinišemo napore članica i da pomažemo, ali ponavljam da NATO nije na prvoj liniji odbrane, već samo pruža podršku naporima pojedinačnih zemalja u borbi protiv korona virusa.", kazao je Stoltenberg.

Zapadni Balkan važan za sve članice Alijanse

On je istakao da je Zapadni Balkan važan za sve članice NATO-a.

"Imamo istoriju u tom regionu, prisutni smo tamo već decenijama, pomagali smo u zaustavljanju krvavih ratova u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Takođe, već dugo vremena pomažemo i Severnoj Makedoniji.Nekoliko država regiona su već članice NATO-a, među kojima su i dvije poslednje članice, Crna Gora i Severna Makedonija. Prisutni smo i na Kosovu, gde radimo na stabilizaciji, jer je to važno ne samo za ljude na Kosovu, već i za sve ljude koji žive u Evropi.Dakle, radimo na tome zajedno sa svojim partnerima i članicama, investiramo u stabilnost i zato nam je izuzetno drago da je Sjeverna Makedonija postala punopravna članica i da će od sada čak i više moći da doprinese stabilnosti regiona", kazao je Stoltenberg.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.