Vlada nije uvela policijski čas, mjere zakonite

Sve isključivo sa ciljem zaštite zdravlja građana

Vlada nije uvela policijski čas, mjere zakonite

Netačne su tvrdnje Demokratskog fronta da je Vlada uvela policijski čas, i da su mjere koje se donose radi suzbijanja epidemije koronavirusa nezakonite, objavila je Vlada Crne Gore jutros.

Iz Vlade su podsjetili da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu pandemiju Koronavirusa 11. marta, a u Crnoj Gori je epidemija takođe proglašena zvaničnom odlukom 26. marta ove godine.

Kako navode, za one koji nijesu dovoljno sagledali propise i sljedstveno tome donose pogrešne zaključke, ukazuju:

- Da je članom 39 Ustava Crne Gore moguće ograničiti slobodu kretanja ako je to potrebno za sprečavanje širenja zaraznih bolesti;
- Da su članom 55 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisane mjere ograničenja kretanja u području zahvaćenom epidemijom zarazne bolesti;
- Da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti takođe predviđeno Zakonom;
- Da naredbe ne donosi Vlada niti Nacionalno koordinaciono tijelo, nego Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje;
- Da je tako učinjeno i Naredbom Ministarstva br. 8-501/20-129/424 od 30. marta (juče) koja je odmah objavljena u Službenom listu.

"Dakle, nema policijskog časa - već se život, rad i kretanje odvija na način primjeren aktuelnoj opasnosti i zaštiti zdravlja i života građana, uz mogućnost svakodnevnog kretanja svakog radnog dana od 05-19h, i subotom do 05-13 časova. Takođe, propisani su i izuzeci u vremenu zabrane, radi ostvarivanja djelatnosti od javnog interesa.", pojašnjavaju iz Vlade.

Ukazuju da Nacionalno koordinaciono tijelo i Ministarstvo zdravlja sve mjere donose osluškujući i procjenjujući zabrinutost građana, i rukovodeći se isključivo interesom njihovog zdravlja.

"Zbog toga smatramo da nije vrijeme za politiku, nego za dosljednu zaštitu zdravlja i života svakog građanina i njegove porodice. 
Ako neki politički subjekt ne može da se prepozna kao dio ovog sveobuhvatnog, odgovornog i humanog procesa, u kojem, vjerujemo, svi treba da budemo jedno i zajedno, ostaju mu na raspolaganju pravna sredstva i sudovi, kao mogućnost provjere da li su odluke Ministarstva zdravlja zasnovane na Ustavu i zakonu.", zaključuje se u saopštenju Službe za odnosu javnošću Vlade CG.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.