Zabranjeno uvođenje subvencija za struju, komunalne usluge, dodjele socijalnih davanja...
Ilustracija

Zabranjeno uvođenje subvencija za struju, komunalne usluge, dodjele socijalnih davanja...

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja zabranjuje pravnim licima čiji je osnivač, djelimični ili većinski vlasnik država ili opština, da, od raspisivanja do održavanja izbora, kao i mjesec nakon njih, otpisuju dugove građanima, uključujući račune za električnu energiju, vodu, kao i sve vrste javnih usluga.

U godini u kojoj se održavaju izbori, od njihovog raspisivanja do dva mjeseca od konačnih rezultata, zabranjeno je uvođenje novih ili jednokratnih subvencija za struju i subvencija u plaćanju komunalnih usluga. Zabranjena je sa tekuće budžetske rezerve sa državnog i lokalnog nivoa dodjela socijalnih davanja u godini u kojoj se održavaju lokalni ili parlamentarni izbori.

To su samo neke od zabrana koje propisuje Zakon o finansiranju političkih subjekata, usvojen krajem decembra prošle godine, glasovima vladajuće koalicije, u odsustvu opozicije. Upravo izmjenu tog akta sugerisao je poslanicima premijer Duško Marković. On je pozvao poslanike i Skupštinu da provjere cjelishodnost zabrane dodjele finansijske pomoći građanima tokom izborne godine, posebno imajući u vidu proglašenu epidemiju.

"Vjerujem da ova situacija nameće potrebu izmjene odgovarajućih normi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, i ukidanje ograničenja za vrijeme ugroženosti javnog zdravlja. Vlada je spremna da obezbijedi novac u okviru tekuće budžetske rezerve, i pomogne građanima koji već traže finansijsku pomoć", napisao je premijer na Twitter nalogu.

Članom 40 Zakona propisano je da je državnim i lokalnim budžetskim potrošačkim jedinicama, zabranjena isplata, odnosno davanje jednokratne novčane pomoći, u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava i obavljanje djelatnosti socijalne i dječije zaštite, osim u slučaju smrti člana porodice, teškog oboljenja koje prouzrokuje trajni invaliditet u procentu većem od 50 odsto ili štete na stambenom objektu ili imovini usljed požara ili prirodne nepogode.

Lokalnim budžetskim potrošačkim jedinicama zabranjena je mjesečna potrošnja u pogledu materijalnih davanja iz socijalne zaštite u nadležnosti jedinice lokalne samouprave, u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava i obavljanje djelatnosti socijalne i dječije zaštite, veća od 20 odsto prosječne mjesečne potrošnje za ova davanja u trećem kvartalu prethodne budžetske godine.

Prema odredbama Zakona, od raspisivanja izbora do dva mjeseca nakon utvrđivanja njihovih konačnih rezultata, nadležnim državnim i lokalnim organima, zabranjen je otpis obaveza po osnovu oprosta poreza na dodatu vrijednost, ostalih poreza i parafiskalnih dažbina.

Odmah nakon Markovićevog poziva, reagovao je predsjednik parlamenta, Ivan Brajović. On je pozvao premijera da poštuje skupštinsku proceduru i dostavi sve prijedloge zakona za koje Vlada smatra da ih je potrebno hitno raspravljati i donijeti.

Brajović je agenciji Mina kazao da su poslanici na Kolegijumu predsjednika Skupštine pozvali Vladu da inicira donošenje novih ili izmjenu postojećih zakona koji bi omogućili još uspješnije suočavanje države sa pandemijom, ali, kako je rekao, predstavnici Vlade nijesu “niti jednu riječ o inicijativi premijera rekli”.

"Ovo nije vrijeme za bilo kakva profitiranja, ni politička ni institucionalna. Potrebno je zajedništvo, i to suštinsko. A preduslov za to je intenzivna i dobronamjerna komunikacija", dodao je Brajović.

Poslanički klub DPS-a nije želio da komentariše Markovićev prijedlog, dok su dan ranije reagovali iz SDP-a. Ta je partija podsjetila Markovića da je zakon ,,čiju izmjenu priziva krajem decembra 2019. usvojen upravo glasovima političke partije čiji je on zamjenik predsjednika i njegovih koalicionih partnera“.

"Mimo opozicije i mimo dogovora sa opozicijom. Te stoga od premijera očekujemo da bude precizan u političkim pozivima, jer u protivnom poziv bi mogao da ima neke druge namjere i konotacije", saopšteno je iz SDP-a.

Limitirana mjesečna potrošnja

Zakon predviđa da se državnim i lokalnim budžetskim potrošačkim jedinicama, osim Državnoj i opštinskim izbornim komisijama, zabranjuje mjesečna potrošnja veća od prosječne mjesečne potrošnje u prethodnih šest mjeseci od raspisivanja do održavanja izbora, osim u slučajevima vanrednog stanja.

Zabrana se, po Zakonu, odnosi i na pravna lica koja vrše javna ovlašćenja, odnosno djelatnost od javnog interesa na osnovu ugovora sa nadležnim organom i na privredna društva koja su u vlasništvu države ili jedinice lokalne samouprave u skladu sa zakonom kojim se uređuje prevencija i spriječavanje korupcije.

Državnim ustanovama za obavljanje poslova socijalne i dječje zaštite i državnim i lokalnim organima nadležnim za poslove poljoprivrede, zabranjena je mjesečna potrošnja veća od prosječne mjesečne potrošnje u posljednjih šest mjeseci prethodne godine.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.