Prelomni trenutak pandemije i nove mjere prevencije

Zabrana izlaska od 19h do 5h od ponedeljka do petka, kućne posjete...

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je danas, na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, u cilju zaštite zdravlja i životâ građana više privremenih mjera i iskazalo odlučnost da sve mjere sprovede bez izuzetka. Jedna od mjera je zabrana napuštanja mjesta stanovanja radnim danom noću, subotom popodne i nedjeljom cijeli dan.

Nova privremena mjera u cilju zaštite građana od novog korona virusa je zabrana izlaska iz objekta stanovanja  i to u periodu od 19:00 - 05:00 časova od ponedjeljka do petka i od 13:00 u subotu do 05:00 h u ponedjeljak.

Zabrana važi za sve osim za izuzetke obuhvaćene naredbom - navode iz NKTa.

"Izuzetno za vrijeme trajanja zabrane (dakle i u navedenim terminima) lica koja izvode kućne ljubimce, mogu da borave na javnoj površini, najviše 60 minuta.", saopšteno je.

Zabrane izlaska se, kako se navodi, takođe ne odnose na lica koja obavljaju redovne radne zadatke i pružaju usluge od javnog interesa (zdravstvo, inspekcije, policija, vojska, vatrogasci, komunalne službe, mediji - uključujući goste u emisijama, poljoprivrednike na gazdinstvima...),  za šta je kao dokaz potrebna potvrda poslodavca.

Osim toga Nacionalno koordinaciono tijelo je objavilo i sledeće nove privremene mjere:

3. Zabrana boravka na otvorenom javnom prostoru od 05:00 do 19:00 djeci mlađoj od 12 god. bez jednog roditelja, staratelja, usvojioca, hranioca ili dr. punoljetnog člana porodičnog domaćinstva, uz obavezu pridržavanja propisane mjere od min 2m udaljenosti od drugih lica

4. zabrana sportskih i rekreativnih aktivnosti na svim javnim površinama

5. zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva

Nepostupanje po mjerama podliježe krivičnoj odgovornosti, u skladu sa čl. 287 i 302 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je konstatovalo da se naredbe ne poštuju u neophodnoj mjeri, kao i da se naša država nalazi u prelomnom trenutku pandemije koji će definisati dalji tok. Iskustva i struka nam govore da moramo dodatno unaprijediti poštovanje naredbi i odgovornost svih – i građana i institucija. U ovakvim situacijama, nažalost, ne postoji druga prilika – zaključeno je na sjednici.

"Donijeli smo odgovorne odluke i odlučno ćemo ih do kraja sprovoditi. Zbog toga vjerujemo da će ih građani razumjeti i poštovati", navode iz NKTa

"Ako ne budemo kadri svi zajedno da uložimo u zdravlje, moraćemo uložiti mnogo više u saniranje posledica, a nažalost biće i gubitaka ljudskih života koje je nemoguće vratiti.", poručuju.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.