Podignuta zastava S. Makedonije u NATO-u
Foto: Twitter

Stoltenberg poželio dobrodošlicu

Podignuta zastava S. Makedonije u NATO-u

Zastava Sjeverne Makedonije podignuta je danas popodne pred zgradom NATO u Briselu, čime je svečano označeno njeno zvanično pristupanje toj alijansi kao 30. članice.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je s malom grupom zvaničnika prisustvovao podizanju zastave, ocijenio je da je to istorijski trenutak za Sjevernu Makedoniju poslije godina njene posvećenosti i zalaganja za reforme.

"Mi smo se danas ovdje okupili da poželimo dobrodošlicu Sjevernoj Makedoniji u porodicu NATO podizanjem zastave pred našim sjedištem. Tridest zastava se sada zajedno vijori, kao simbol našeg jedinstva i solidarnosti", rekao je on.

Stoltenberg je istakao da je pridruživanja NATO važno za Sjevernu Makedoniju, da je dobro za stabilnost Zapadnog Balkana i za međunarodni mir i bezbjednost.

Zbog pandemije koronavirusa, svečanost su posredstvom video-veze iz Skoplja pratili premijer Oliver Spasovski i ministri.

Soasovski je izjavio da je stanje u NATO največi uspjeh od proglašenja nezavisnosti zemlje do danas, i istakao da je podizanje zastave "simbol bezbjedne, sigurne i prosperitetne budućnosti" Sjeverne Makedonije.

"Zastava Sjeverne Makedonije ponosno se vije u krugu zastava porodice saveznika u NATO. Put je bio dug, a nagrada koja je stigla danas, kada vidimo našu zastavu pred sjedištem NATO-a u Briselu, zaslužena je", ocijenio je Spasovski.

Zastava je istovremeno podignuta i u Savezničkoj komandi za operacije u Monsu u Belgiji i u Savezničkoj komandi u Norfolku u Virdžiniji, SAD.

Sjeverna Makedonija je u petak 27. marta postala punopravna članica NATO-a. Postupak priključenja NATO-u počela je u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.