Varhelji: Uvijek ćemo biti tu za naše partnere na Z. Balkanu
Oliver Varhelji

Varhelji: Uvijek ćemo biti tu za naše partnere na Z. Balkanu

Evropa se suočava sa krizom javnog zdravlja bez presedana, ali čak i u ovim teškim trenucima uvijek ćemo biti tu za naše partnere na Zapadnom Balkanu, koji pripadaju EU, kazao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Kao dio globalnog odgovora na pandemiju koronavirusa, Evropska komsija najavila je 38 miliona eura pomoći Zapadnom Balkanu kako bi se suočila sa zdravstvenom situacijom nastalom usljed koronavirusa, i preraspodjelu 347 miliona eura kako bi pomogla socio-ekonomski oporavak zemalja regiona.

„Evropa se suočava sa krizom javnog zdravlja bez presedana, ali čak i u ovim teškim trenucima uvijek ćemo biti tu za naše partnere na Zapadnom Balkanu, koji pripadaju EU. Pomoćićemo našim partnerima da finansiraju hitne potrebe u svojim zdravtvenim sistemima, kao i obezbjeđivanjem dugoročnih mjera kako bi se ublažio socio-ekonomski uticaj usljed krize koronavirusa i pružila podrška malim i srednjim preduzećima“, saopštio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, prenosi RTCG.

Na osnovu zahtjeva partnera, Komisija je odgovorila na najhitnije potrebe, podržavajući nabavku medicinskih uređaja i opreme, poput respiratora, laboratorijskih kompleta, maski, zaštitnih naočara i zaštitnih odijela, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

EU će pomoći Albaniji i SjevernojMakedoniji kako bi finansirale najhitnije potrebe sa po 4 miliona eura, BiH sa 7 miliona, dok će Crna Gora dobiti 3 miliona, Kosovo 5 miliona, a 15 miliona će biti upućeno Srbiji, koja je do sada najpogođenija zemlja regiona.

"Komisija takođe uključuje Zapadni Balkan u inicijative EU, kako bi suzbila krizu izavanu koronavirusom, poput zajedničkih šema javnih nabavki zaštitne medicinske opreme, i ubrzala je implementaciju projekta Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, koji je prvobitno planiran za 2021, koji će ojačati kapacitete nadleganja i kontrole zaraznih bolesti, poboljšati kapacitete hitnih zdravstvenih službi i podržati razvoj laboratorijskih mikrobioloških zdravstvenih sistema zemalja regiona", navode iz EK.

Kako bi se ublažio soco-ekonomski uticaj koronavirusa, EU će takođe preusmjeriti fonove iz pretpristupne pomoći IPA, kako bi pomogla kratkoročnom i srednjoročnom oporavku u partnerskih zemalja Zapadnog Balkana. To podrazumijeva podršku privatnom sektoru, poboljšanu socijalnu zaštitu sa posebnom pažnjom na najranjivije grupe, jačanje oporakva zdravstvenog sektora.

U tu svrhu, Komisija će mobilisati 46,7 miliona kako bi pomogla socio-ekonomski oporavak Albanije, 73,5 miliona za BiH, 50 miliona z aCrnu Goru, dok će Sjevernoj Makedoniji biti na raspolaganju 62 miliona, Srbili 78,4 miliona, dok će Kosovo dobiti 63 miliona eura.

Komisija takođe blisko sarađuje sa Međunarodnim finansijskim institucijama i relevantnim finansijskim institucijama zemalja članica EU, kako bi omogućila koordinirani odgovor u podršci realnom sektoru, uključujući mala i srednja prduzeća,podršku likvidnosti, kao i bankarskom sektoru.

Takođe, Komisija radi sa Regionalnim savjetom za saranju i CEFTA sekretarijatom kako bi se riješilo pitanje snabdijevanja i olakšao protok roba u regionu, i između regiona i EU. U tom cilju, Komisija je uključila granične prelaze EU – Zapadni Balkan, koji se nalaze duž Transevropske transportne mreže u Izvještaj o „Zelenim koridorima“ od 23.marta 2020. „EU podržava Zapadni Balkan u širenju mreže zelenih koridora“, zaključuje se u saopštenju Evropske komisije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.