Strah od koronavirusa može stvoriti generaciju koja će biti anksiozna po pitanju zdravlja
Ilustracija

"Kineska djeca na udaru vršnjaka"

Strah od koronavirusa može stvoriti generaciju koja će biti anksiozna po pitanju zdravlja

Dok se čini da kod velikog broja djece koronavirus izaziva tek relativno blage simptome, psihološke posljedice koje bi pandemija Covida-19 mogla ostaviti na najmlađe u vidu anksioznosti, mogle bi biti daleko traumatičnije, tvrde stručnjaci.

Djeci dosad nepoznati izrazi kao što su "pandemija", "izolacija" i "zatvaranje", danas se mogu čuti na svim medijima i u svim situacijama i životnim okolnostima, kažu dječji psihoterepeuti.

"Zabrinut sam da bismo mogli dobiti generaciju djece koja pate od anksioznosti po pitanju zdravlja", kaže Niki Čopra, porodični ljekar iz Južne Engleske koji ima dvije ćerkice, starosti dvije i četiri godine.

Kaže da je njegova starija ćerka, inače razigrano i bezbrižno dijete, prošle nedjelje došla kući iz vrtića i rekla: "Ako ne peremo ruke, mogli bismo da umremo".

Jedan dječiji psihoterapeut iz Londona ističe da aktuelne dječije igre i riječi koje djeca u njima koriste na oštar način odražavaju "novi svijet", prenosi Rojters.

Djeca su čak izmislila novu verziju igre inače poznate pod nazivom "šuga", u kojoj onaj koji je prvi put uhvaćen ide u "izolaciju", a ako mu se to ponovo dogodi, onda je "mrtav".

Taj psihoterapeut kaže da u školi u kojoj radi, djeca kineskog porijekla bivaju maltertirana i da im se govori da su "prljava" i "odvratna" jer "jedu pse i zmije".

"Djeca nisu loša, ali je njihov strah toliko velik da jedino mogu da ga projektuju na druge da bi stekli nekakav osjećaj kontrole", kaže stručnjak.

Stoga, umjesto da i sami paniče, odrasli - roditelji, komšije, nastavnici i prijatelji - moraju da se ponašaju na način koji će imati umirujući uticaj na djecu, savjetuju eksperti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.