Najveći svjetski proizvođač rukavica upozorava na nestašicu
Ilustracija

Najveći svjetski proizvođač rukavica upozorava na nestašicu

Malezijska korporacija Top Glav koja proizvodi jednu od svakih pet rukavica na globalnom nivou, upozorava na moguću nestašicu te zaštitne opreme jer skok tražnje iz Evrope i Sjedinjenih Država zbog brzog širenja korona virusa prevazilazi proizvodne kapacitete te kompanije.

Izvršni predsjednik korporacije, Lim Ve Čai, rekao je u telefonskoj izjavi za Rojters da je firma produžila rokove isporuke kako bi “Izašla na kraj” sa uzletom potražnje.

On je naveo da su narudžbe primljene u poslednjih nekoliko nedjelja, uglavnom iz Evrope i Sjedinjenih Država, skoro duplo veće od proizvodnih kapaciteta kompanije.

Top Glav, kako je dodao, može da proizvodi 200 miliona rukavica od prirodne i sintetičke gume dnevno.

"Neki kupci panično naručuju - obično su naručivali 10 kontejnera mjesečno a sada su odjednom povećali na 20 kontejnera. Definitivno postoji nestašica. Oni naručuju 100 odsto više, a mi možemo da povećamo proizvodnju samo 20 posto, tako da fali oko 50 do 80 procenata da se podmire zahtjevi", rekao je Lim.

Ovaj ogroman zamajac kupovina mogao bi da potraje još tri mjeseca, ali se očekuje da će narudžbine da ostanu velike i do devet mjeseci, čak iako je potražnja na azijskim tržištima počela polako da usporava, ocijenio je on.

Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila u petak da "hronična globalna nestašica lične zaštitne opreme" predstavlja jednu od najvećih prijetnji u borbi za suzbijanje širenja koronavirusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.