Bogosluženje u Budvi protivno zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti
Savjet za građansku kontrolu rada policije

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio

Bogosluženje u Budvi protivno zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti

Savjet za građansku kontrolu rada policije je po sopstevnoj inicijativi provjerio postupanje policijskih službenika Centra bezbjednosti (CB) Budva prema svešteniku Goranu Baćanu, koji je obavljao bogosluženje u manastiru Reževići, opština Budva.

"Dana 29. marta 2020. godine službenici stanice kriminalističke policije CB Budva obavljali su plansku kontrolu poštovanja privremenih mjera o sprječavanju širenja zarazne bolesti. Oko 11 sati izvršili su kontrolu i u manastiru Reževići gdje je tokom vršenja crkvenog obreda zatečeno ukupno 11 građana (vjernika). Službu je obavljao sveštenik Goran Baćan koji je pristupio u službene prostorije CB Budva gdje je nakon prikupljenih obavještenja, u konsultaciji s Osnovnim državnim tužilaštvom (ODT) u Kotoru, lišen slobode zbog sumnje da je počinio krivično djelo “nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti” iz člana 287 Krivičnog zakonika Crne Gore", navodi se u saopštenju Savjeta.

ODT mu je odredilo zadržavanje do 72 sata. 

Savjet je konstatovao da se sveštenik Baćan nalazi u pristorijama za zadržavanje CB Budva.

"Odbio je ponuđeni zdravstveni pregled. Osiguran je pristup hrani i vodi a donijeta mu je i crkvena vjerska literatura", navodi se u saopštenju.

Savjet ocjenjuje da su policijski službenici CB Budva u svim preduzetim radnjama prema svešteniku Goranu Baćanu postupali profesionalno i savjesno. 

"Imajući u vidu i događaje prije ovog, poput najavljene pa opozvane liturgije u Danilovgradu, Savjet apeluje da koordinacija unutar crkvenih i vjerskih struktura bude brža i kvalitetnija. Dok s jedne strane Mitropolija crnogorsko-primorska zvanično podržava napore Vlade, tako s druge strane, na lokalnom nivou, dešavaju se pojedinačne opstrukcije kojima se ugrožava zdravlje stanovništva zbog čega je neopodno zakonito postupanja policije. 

Savjet upozorava da se zakonito i profesionalno postupanje policije ne koristi za širenje govora mržnje i podsticanje negativnog raspoloženja i komentara prema policijskim službenicima", zaključuje se u saopštenju. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.