Siniša Bjeković

Bjeković saopštio

"Prati se stanje osoba koje se nalaze u posebnom riziku"

Sektori institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda prate stanje pojedinih kategorija stanovništva koje se nalaze u posebnom riziku u odnosu na ostatak stanovništva u vezi sa epidemijom koronavirusa, saopštio je crnogorski Ombudsman Siniša Bjeković.

On je objasnio da se to primarno odnosi na djecu, starije osobe, osobe sa hendikepom, lica lišena slobode ili ograničena u kretanju po različitim osnovima, romsku populaciju i druge.

“Primarno su u fokusu vulnerabilne grupe, zbog čega smo u direktnom kontaktu sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja radi uvida u situaciju”, rekao je Bjeković agenciji MINA.

Poseban fokus, kako je rekao, je na osobama pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom, odnosno praćenje realizacije mjera koje preduzimaju državni organi sa stanovišta ograničenja kretanja i ostvarivanja njihovih prava tokom boravka u karantinu i drugim vidovima izolacije.

“Sektor za zaštitu od torture i preventivno djelovanje prikuplja podatke i planira preventivne mjere, a na raspolaganju smo svima koji traže podršku i zaštitu njihovih prava tokom izvršavanja obaveza iz propisanih mjera zaštite od zaraznih bolesti, u granicama ovlašćenja kojima raspolaže Institucija”, kazao je Bjeković.

On je dodao da će, u koordinaciji sa nadležnim državnim organima, biti i u funkciji promocije mjera koje se sprovode radi zaštite zdravlja cjelokupnog stanovništva.

„Prema dostupnim podacima u ustanovama socijalne i dječije zaštite preduzimaju se potrebne mjere na sprečavanju širenja koronavirusa, a uslovi i briga za korisnike su na nivou redovnih zahtjeva, obaviješteni su u instituciji Zaštitnika“, kazao je Bjeković.

On je naveo da je, nakon razgovora sa rukovodstvima ustanova, Zaštitnik informisan da za sada ima dovoljno zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju, ali gotovo svi ukazuju na potrebu za dodatnim količinama.

Bjeković je rekao da je zbog aktuelne situacije institucija zatražila konkretnije informacije od Javne ustanove (JU) Zavod Komanski most, Centar za djecu i mlade "Ljubović" Podgorica, Dječji dom "Mladost" Bijela, Doma starih "Grabovac" - Risan, kao i domova starih u Bijelom Polju i Pljevljima.

„U ovim ustanovama još nijesu zabilježeni slučajevi COVID-19 virusa“, ukazao je Bjeković.

Bjeković je kazao da su, prema neposredno dobijenim informacijama, život i briga o korisnicima, uz velika zalaganja zaposlenih, na zadovoljavajućem nivou.

„Ove institucije se trude da sprovedu sve preporučene mjere, kao i one koje su sami razvili s ciljem sprečavanja prenošenje koronavirusa”, kazao je Bjeković.

Kako je naveo, za dalje funkcionisanje tih ustanova bilo bi neophodno obezbijediti dodatna sredstva za higijenu i zaštitnu opremu.

“Iz tog razloga je i naša preporuka Nacionalnom koordinacionom tijelu da se ustanove u kojima borave - žive korisnici, po prioritetu snadbijevaju sredstvima za higijenu i adekvatnom opremom za zaposlene i korisnike”, dodao je Bjeković.

On je rekao da posebna pažnja mora biti posvećena ljudskim resursima (zaposleni) i rizicima sa kojima se suočavaju i mogu uticati na ustanove u cjelini.

Prema njegovim riječima, informisani su o preduzimanju preventivnih mjera u ustanovama.

Bjeković je kazao da u JU Zavod Komanski most do sada nije bilo sumnjivih slučajeva unutar institucije, a korisnici su pod pojačanim 24 satnim medicinskim nadzorom.

„Dezinfekcija se redovno sprovodi, a dezinfekciju cjelokupnog dvorišta obavili su pripadnici Ministarstva odbrane, a formiran je i krizni štab“, naveo je Bjeković.

On je istakao i da je Dom starih Pljevlja preduzeo niz mjera prevencije, a u njemu nije bilo potrebe za testiranjem za virus.

Bjeković je podsjetio na razgovor sa predsjednicima opština Bijelo Polje Petrom Smolovićem, Berana Dragoslavom Šćekićem i Pljevalja Igorom Golubovićem, gdje je, kako je rekao, razmijenio informacije i ukazao na određena saznanja i probleme.

„Dogovoreno je da će se nastaviti saradnja na razmjeni informacija koje proističu iz rada institucije i organa lokalne samouprave“, kazao je Bjeković.

Institucija će se, dodao je Bjeković, kroz sektor prava djeteta na prilagođen način obratiti i najmlađima, kako bi i oni bili uključeni u animiranje javnosti, ali i radi zaštite prava djeteta tokom epidemije.

Bjeković je apelovao na građane da se u vanrednim okolnostima striktno pridržavaju uputstava i naredbi, jer iskustvo govori da se pandemija širila i da je proizvela najgore posljedice u uslovima ignorisanja stvarne opasnosti.

“A to jesu upravo neodgovorni i inkriminisani postupci onih koji ne shvataju ili još gore, ne mare za sve nas, primarno one koji zbog svojih profesionalnih obaveza sebe, pa i svoje porodice najviše izlažu riziku”, naglasio je Bjeković.

Tu, kako je naveo, misli na zdravstvo, policiju, vojsku, komunalnu policiju, trgovine, odnosno druge službe i preduzeća.

“Posljednji je momenat da shvatimo da bilo kakva tradicija, običaj ili navika mora ostati po strani, jer ovo nije situacija koja oprašta greške i zablude”, poručio je Bjeković.

On je kazao da je Crna Gora na svoj način satkana od tradicije i običaja, ali isto tako i od odgovornosti za očuvanje biološkog opstanka svake jedinke.

“Zakon malih brojeva pokazuje da se svaki propust i nemar dugoročno kažnjavaju i ne poznaje bilo kakve granice. U igri su naši životi, naša budućnost ili, najkraće rečeno, naš opstanak. Kod malih sredina to je još izraženije”, istakao je Bjeković.

Bjeković je napomenuo da institucija Zaštinika, u uslovima redukovanih administrativnih procedura, nastavlja sa radom.

“Pritužbi i pitanja ima, uglavnom povezanih sa postojećom situacijom. Organizovana su dežurstva i rad od kuće”, pojasnio je Bjeković.

On je dodao da nema neposrednog fizičkog kontakta sa strankama, ali je intenziviran rad putem drugih sredstava komunikacije.

“U isto vrijeme trudimo se da u neposrednom kontaktu sa državnim organima dobijemo što više informacija o uvedenim mjerama, načinu sprovođenja, sugestijama o eventualnim korekcijama naloženih mjera u cilju zaštite određenih kategorija, radnim odnosima tokom trajanja mjera”, kazao je Bjeković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.