Savez izviđača CG pokrenuo online avanturu od kuće, sve u cilju edukacije mladih da #OstanuDoma
Foto: Savez izviđača CG

Savez izviđača CG pokrenuo online avanturu od kuće, sve u cilju edukacije mladih da #OstanuDoma

Savez izviđača Crne Gore organizovao je prvo kolo online izviđačke lige zbog aktuelne situacije sa novonastalom pandemijom virusa Covid-19, s ciljem da poveže mlade ljude, ispuni njihovo slobodno vrijeme...

"Online liga trebalo je da pomogne u prevazilaženju nekoliko izazova. Trebalo je da poveže mlade ljude uprkos njihovoj fizičkoj udaljenosti. Trebala je da smanji pritisak koji se na njih vrši putem medija i društvenih mreža. Trebalo je da pomogne u očuvanju mentalnog zdravlja u jednoj potpuno nesvakidašnjoj i nepoznatoj situaciji. Trebalo je da pruži informacije o samom virusu, načinu čuvanja i prevenciji širenja. I na kraju trebalo je da izgradi svijest o cjelokupnoj situaciji i ulozi pojedinca u istoj." - navodi se u saopštenju Dušana Masoničića, načelnika saveza izviđača Crne Gore.

On je objasnio da su svoj onlajn program podijelili na šest dana i pritom je bitno naglasiti da su svaki dan imali različite zadatke koje su morali izvršavati i slati svom timu koji je od toga pravio kompilacije video snimaka.

"Prvog dana potrudili smo se da naši izviđači uvide značaj održavanja lične higijene u borbi sa ovim nevidljivim, ali opasnim, protivnikom. Dobili su zadatak da demonstriraju kako se pravilno peru ruke prateći uputstvo koje je prethodnih dana objavio Institut za javno zdravlje Crne Gore", kazao je Masoničić.

On je objasnio da su drugog i trećeg dana mali izviđači dobili zadatak da se informišu o koronavirusu, i da to podijele sa svojim drugarima dok je trećeg dana zadatak bio da se pokaže u kreativnom materijalu vezivanje čvorova i da time pokažu starijima da osim bezuslovne ljubavi i drugarstva umiju da zavežu i nešto drugo.

"Četvrtog dana odlučili smo da pokažemo da je trenutno najpametniji izbor slušanje savjeta koji dolaze od strane Instituta za javno zdravlje. A najvažniji savjet je samoizolacija pa smo odlučili da napravimo kuću u kući, odnosno sklonište u kući. Presvukli smo se u arhitekte, podove kuća pretvorili u mjesto za kamp i gradili skloništa od stvari koje imamo u kući. Uz pomoć ćebadi, jastuka, štipavica, lampi, knjiga i drugih stvari nastajala su prava mala carstva", s ponosom ističe načelnik saveza izviđača.

Masoničić je objasnio da su posljednja dva dana ostavili za kreativne poruke "Ostani doma" dok je zadnji dan pretočen u "Krenimo u avanturu doma".

Načelnik je u saopštenju iznio i neke zanimljive činjenice koje su izvođači uspjeli da ostvare a to su da su:

- 57% registrovanih izviđačkih jedinica uzelo je učešće u online ligi.

- Tokom 6 dana online lige na adresu Saveza izviđača Crne Gore pristiglo je preko 450 različitih snimaka.

- Na planiranje, realizaciju i snimanje rešavanja svojih zadataka naši takmičari su potrošili ukupno 3 531 600 sekundi odnosno 58 860 minuta odnosno 981 sati.

- Tokom vezivanja osnovnih čvorova naši izviđači i planinke ukrstili su prusiku i napravili oko 1045 čvorova.

Na kraju je poručeno da se preko 200 puta na YT kanalu moglo čuti #OstaniDoma i da je to valjda dovoljno da stvarno ostanemo!

 

 


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.