Srbija počinje pravljenje respiratora
Ilustracija

Finalni proizvodi se očekuju za četiri nedelje

Srbija počinje pravljenje respiratora

Vladimir Vojvodić iz Fonda za inovacionu djelatnost Srbije najavio je da je u toku rad na domaćem respiratoru, a cilj je, kako navodi, da bude završen u naredne četiri nedelje.

To je strateški važan uređaj – da u Srbiji imamo ekspertizu pravljenja jednog ovakvog uređaja koji će biti od koristi ne samo u ovoj pandemiji nego u sličnom scenariju, naveo je za RTS Vojvodić.

Čim je proglašeno vanredno stanje, uslijedio je javni poziv na koji se, prema riječima Vojvodića, prijavilo gotovo 300 kompanija za sedam dana, dodajući da su odabrali najrelevantije. Rekao je da je očekivao manji odziv, ali, konstatuje, srpska mikro i mala preduzeća posjeduju želju, znanje i resurse, i svi prijavljeni su praktično sve stavili na raspolaganje.

Sredstva koja su dodijeljenja iznose, prenosi, 53 miliona dinara, dodajući da je Fond birao projekte na osnovu prioriteta koje je propisala Vlada Srbije.

Vojvodić, govoreći o odobrenim projektima Fonda, kaže da će ih pratiti svakodnevno, kako bi imali što prije proizvode.

"Ideja je da svih 12 preduzeća pratimo na svakodnevnom nivou, da imamo što prije konkretne proizvode, odnosno sve to da stavimo što prije u upotrebu – da li su to zaštitne maske sa izmenljivim hepa filterima, respirator, UV lampe koje rade u posebnom režimu rada, jonizatori..."

To će, nakon ove situacije, biti osnov da ta preduzeća mogu da sve to izvoze, dodao je.

Objavljeno je ranije da je počela u Srbiji i proizvodnja zaštitnih odijela koja se lako dezinfikuju, zatim  dezinfekcionih sredstva, a u nedostatku maski, mnogi su prionuli da ih šiju i tako pomognu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.