Pam CG osnovao Fond solidarnosti u cilju pomoći muzičarima koji su trenutno bez posla
Foto: Pam Crna Gora

Pam CG osnovao Fond solidarnosti u cilju pomoći muzičarima koji su trenutno bez posla

Organizacija za zaštitu prava muzike - Pam CG, osnovao je Fond solidarnosti od 10.000 eura u cilju pomoći muzičarima kojima je ugrožena egzistencija povodom novonastale situacije sa virusom Covid-19.

"Kako je trenutna situacija prouzrokovana pojavom korona virusa dovela do prestanaka rada ugostiteljskih objekata, otkazivanja velikog broja koncerata, muzičkih festivala i drugih manifestacija na kojima se koristi muzika, to je direktno uticalo na smanjenje prihoda muzičkih autora i ugrozilo njihove egzistencije", navodi se u saopštenju.

Iz Pam-a su kazali da su u cilju prevazilaženja trenutne krize osnovali Fond solidarnosti u iznosu od 10.000 eura, iz kojeg će biti isplaćena jednokratna pomoć muzičarima.

"Zahtjev za finansijsku podršku iz Fonda mogu podnijeti članovi Pam CG koji nemaju redovna mjesečna primanja (ili su zbog trenutne situacije ostali bez istih). Maksimalni iznos pomoći je 300 € po zahtjevu", poručeno je iz Pam-a.

U saopštenju se navodi da kriterijumi koji će se uzimati u obzir prilikom odlučivanja o visini pomoći koji će biti dodijeljena su: intezitet ugroženosti, dosadašnja aktivnost autora i značaj tantijema za egzistenciju podnosioca zahtjeva.

"Zahtjevi sa obrazloženjem potrebe za finansijsku podršku se šalju  isključivo elektronskim putem do 10. aprila na e-mail: [email protected], a  po zahtjevima će se odlučiti do 15. aprila. Zahtjevi će biti tretirani kao poslovna tajna", istakli su u saopštenju.

U Pam-u su naveli da je Stručna služba Pam CG preduzela određene aktivnosti kako bi i u ovakvim okolnostima profesionalno obavljala poslove, i da su se obavezali da će autorski honorari biti na vrijeme isplaćeni.

Takođe su pozvali sve RTV emitere u Crnoj Gori, da u svojim programskim šemama imaju veću zastupljenost domaćih autora muzike kako bi crnogorskim autorima bili isplaćeni veći autorski honorari.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.