"U cilju zaštite života i javnog zdravlja građana"

Produžene mjere samoizolacije za još 14 dana; Mugoša: Jedini način da se izborimo

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti produžilo je mjere samoizolacije u cilju sprječavanja širenja virusa Covid-19 i zaštite zdravlja i života građana na još 14 dana.

NKT za zarazne bolesti donijelo je privremenu mjeru sa ciljem sprječavanja širenja koronavirusa i zaštite zdravlja i života građana kojom se licima kojima je na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije određena mjera stavljanja u samoizolaciju (u porodičnom smještaju ili drugom objektu), po isteku 14 dana trajanja samoizolacije, produžava se za još 14 dana.

"Lica kojima je na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije određena mjera stavljanja u karantin (u objektu koji je Vlada Crne Gore odredila za karantin), a u toku trajanja karantina nijesu pokazali simptome novog koronavirusa,  nakon isteka karantina stavljaju se, nakon isteka karantina, u samoizolaciju u porodičnom smještaju u trajanju od 14 dana.", kažu iz NKTa.

Navodi se da se prevoz ovih lica do porodičnog smještaja obaviće se uz propisane mjere prevencije infekcije od koronavirusa.

Takođe, samoizolacija lica (u porodičnom smještaju ili drugom objektu) koja su bila u kontaktu ili se sumnja da su bila u kontaktu sa licima oboljelim od novog koronavirusa, a nijesu imala simptome ove bolesti, produžava se rješenje zdravstveno sanitarne inspekcije za 14 dana.

"Nacionalno koordinaciono tijelo je prihvatilo obrazloženje epidemiologa da inkubacioni period novog korona virusa može biti i duži od 14 dana te da postoje i asimptomatski slučajevi zbog čega je produžetak samoizolacije jedini pravi način zaštite zdravlja građana koji su u samoizolaciji, njihovih porodica i svih građana Crne Gore", poručeno je u naredbi.

Direktor Instituta za javno zdravlje prof. dr Boban Mugoša kazao je da bez obzira na to koliko je teško produženje samoizolacije je jedini način da se izborimo sa COVID-19.

Pogledajte šta se događa oko nas - u Italiji,SAD, Iranu... Mi se još uvijek držimo dobro. Naša namjera je da izdržimo što duže. Jedini način je da ostanemo kući i zbjegnemo širenje infekcije i jednog dana kažemo da smo pobijedili - kazao je Mugoša.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.