U svijetu od koronavirusa oboljelo više od 550.000 hiljada ljudi, a preminulo 25.000
Ilustracija

Broj oboljelih raste

U svijetu od koronavirusa oboljelo više od 550.000 hiljada ljudi, a preminulo 25.000

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u SAD premašio je broj slučajeva u Kini, Italiji i Španiji, a očekuje se da će taj broj i dalje da raste kada testovi postanu dostupniji. U svijetu je oboljelo više od 550.000 hiljada ljudi, a preminulo je 25.000. U SAD je registrovano za jedan dan skok od 14.000 novih slučajeva.

U SAD ukupno je oboljelo preko 85.000 ljudi, a u kritičnom stanju na respiratorima je više od 2.000 pacijenata. Najteža situacija je u Njujorku, ali grad još nema strategiju borbe protiv zaraze.

Guverner države Njujork konstatuje samo da kapaciteti zdravstvenog sistema nisu dovoljni.

"Ja ne poznajem medicinu. Nisam doktor", rekao je guverner Endrju Kuomo.

I dok se iz Bijele kuće propagira optimizam, da će do Vaskrsa sve da bude gotovo, širenju koronavirusa se ne vidi kraj, izvještava CNN.

"Uništićemo ovaj virus i već imamo dosta uspjeha. Zato sam danas guvernerima poslao smjernice o sprovođenju socijalnog distanciranja. Siguran sam da ćemo brzo da pobijedimo i da se vratimo na put dobrog zdravlja, sigurnosti i prosperiteta za sve naše građane, poručio je predsjednik SAD Donald Tramp.

Ali većina demokrata ne dijeli taj optimizam sa predsjednikom.

"Moj strah, na osnovu susreta koje imam sugeriše mi da treba da se otrijeznimo. Nadam se da nisam u pravu, ali bojim se da oni nisu u pravu", kazao je guverner Nju Džersija Fil Marfi.

Veliki broj smrtnih slučajeva za poslednja 24 časa zabilježen je u Francuskoj, čak 365. Među žrtvama koronavirusa bio je i šesnaestogodišnji mladić.

Španija se nalazi na drugom mjestu liste evropskih zemalja sa najvećim brojem žrtava pandemije koronavirusa, posle Italije koja je do sada izgubila svakog desetog koji je obolio od novog virusa. Za samo dva dana od smrtonosne bolesti KOVID-19 u Španiji je umrlo 1.456 osoba.

Crni rekord dostignut je i u Rusiji, gdje je za jedan dan potvrđeno više od 200 novih slučajeva.

"Ako ne budemo poštavali pravila karantina to će da bude strašno. Imamo mnogo ljudi, posebno u Sankt Peterburgu i Moskvi, koji putuju po Evropi. To je veoma opasno, i virus se brzo širi u velikim gradovima".

Lideri država G20 juče su se sastali na virtuelnom samitu kako bi se zajedno suočili sa krizom, ali nisu preduzeli konkretne mjere i obaveze. EU najavljuje da će strategiju borbe protiv pandemije da ima za dvije nedjelje.

"Naš prioritet je da se smanje nepotrebna putovanja ljudi, ali istovremeno da se zadrži, pa čak i garantuje protok robe, što je vrlo važno kako bi se izbjegle nestašice i zaštitilo jedinstveno tržište Unije", kazao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Tri nedjelje posle proglašenja pandemije svijet još nema potrebno jedinstvo za suzbijanje smrtonosnog virusa, konstatuje CNN.

N1

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.