Sjeverna Makedonija 30. članica NATO-a

Sjeverna Makedonija 30. članica NATO-a

Sjeverna Makedonija je danas i zvanično postala 30-ti član NATO-a, saopšteno je u sjedištu Alijanse.

"Sjeverna Makedonija je sada dio NATO porodice, porodice 30 nacija i skoro milijardu ljudi. Porodice čije je osnova izvjesnost da, bez obzira pred kakvim se izazovom našli, zajedno smo jači i bezbjedniji", izjavio je tim povodom generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

U ponedjeljak će tim povodom u Briselu i u dvije NATO komande da bude podignuta zastava Sjeverne Makedonije.

Predsjednik te zemlje je danas ranije već čestitao Makedoncima ulazak u NATO a.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je izjavio da će ulazak u Sjeverne Makedonije u NATO za cio region "da znači više integracije, demokratskih reformi, trgovine, bezbjednosti i stabilnosti.

Ulazak Sjeverne Makedonije takođe ukazuje drugim zainteresovanim zemljama da vrata NATO-a ostaju otvorena za one zemlje koje žele i sposobne su da sprovedu neophodne reforme i dostignu visoke standarde NATO-a, kao i da preuzmu odgovornosti kao i benefite koje pruža članstvo u NATO.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.