Preporuke za pranje odjeće za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa
Ilustracija

Preporuke za pranje odjeće za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa

Društvena distanca i pranje ruku mogu da zaštite porodice tokom pandemije koronavirusa, a jedna od preventivnih mjera odnosi se na čistoću odjeće, te je održavanje higijene jedna od najvažnijih mjera zaštite. Kako oprati odjeću u vrijeme koronavirusa?

Koronavirus je i dalje velika nepoznanica za naučnike širom svijeta. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a navodi da se zaraza prenosi kapljicama koje se izbacuju kašljanjem i kijanjem. Navodno, udaljenost od dva metra između osoba dovoljna je da bi se sačuvalo zdravlje.

"Nakon povratka kući iz prodavnice, s posla ili drugih javnih mjesta nema potrebe za brzim presvlačenjem. Zdrav razum mi govori da je ova mjera ekstremna. Odjeća nije mjesto na kojem se virus zadržava, osim ako je tkanina u stalnom kontaktu sa zaraženom osobom tokom dužeg razdoblja. Odjeća bolesne osobe može da bude prenositelj bolesti", kaže bivši direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a Robert Amler, prenosi Fox News.

Sigurno pranje odjeće

Kada je riječ o pranju odjeće tokom epidemije KOVID-19, domaćinstva u kojima žive članovi kod kojih je pronađen virus ili se sumnja na njegovu prisutnost mogu da se drže ovih smjernica:

- Nosite rukavice pri kontaktu s garderobom zaražene osobe. Rukavice za jednokratnu upotrebu bacaju se nakon završetka posla. Rukavice koje se koriste više puta ne smiju da se upotrijebe za obavljanje bilo kojeg drugog posla, osim dezinfekcije i čišćenja površina na kojima se potencijalno nalazi virus.

- Ne istresajte prljavu odeću jer je manja vjerovatnoća da će virus da se širi putem vazduha.

- Odjeća bolesne osobe može da se pere s garderobom zdravih ukućana. Prije postupka trebalo bi da se prouče uputi na etiketi garderobe i da se odabere opcija mašine koja uključuje pranje na najvišoj dopuštenoj temperaturi. Potom se odjeća mora dobro da osuši.

- Ruke moraju da ostanu čiste. Savjetuje se pranje odmah nakon skidanja rukavica. Ako se pri pranju prljave odjeće ne koriste rukavice, ruke nakon završenog posla moraju da budu temeljno oprane sapunom i toplom vodom.

- Važno je da se održava čistoća korpe za odjeću. Nakon njihovog pražnjenja slijedi detaljna dezinfekcija. Stručnjaci savjetuju korištenje vreća za jednokratnu upotrebu ili jačih plastičnih vreća koje mogu da se operu.

 

Izvor: Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.