Albin Ćeman, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokrate uputile apel Vladi

"Obaveza prema građanima CG je transparentno trošenje doniranih sredstava od strane NKT"

Građani Crne Gore, privrednici i organizacije su za samo dvije nedjelje donirali milionska sredstva za borbu protiv koronavirusa i pomoć socijalno ugroženim građanima, čime su u velikoj mjeri pokazali solidarnost i humanost.

U saopštenju potpredsjednika Demokratske Crne Gore, dr Albina Ćemana navodi se da je na onima koji raspolažu i usmjeravaju donirana sredstva visok stepen odgovornosni, kako prema donatorima, tako i prema svim građanima Crne Gore. Oni su kazali da je njihova dužnost da sredstvima raspolažu na način da ih usmjeravaju za ono što je neophodno i prema onima kojima je potrebna pomoć, vodeći računa o prioritetima.

"Poznato je da je Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti i borbu protiv koronavirusa primilo najveći broj doniranih sredstava koja se danas mjere milionima i koja se iz dana u dan uvećavaju. Poznato je i ko su donatori i koliko su novca uplatili. Poznato je i zbog čega je formirano ovo državno tijelo, ali je nepoznato kako se raspolaže doniranim sredstvima", istakao je Ćeman.

On je kazao da je javnost upoznata koliko je naš sportista ili privrednik ili opština uplatila 20, 30 ili 100.000 eura, ali da nije upoznata za šta su ta sredstva usmjerena.

"Polazeći od potrebe građana da budu upoznati sa svakim centom koji je utrošen za borbu protiv pandemije i zakonitosti u postupanju sa javnim novcem, zahtjevamo od Nacionalnog koordinacionog tijela da redovno objavljuje rashode, imajuci u vidu da se redovno objavljuju prihodi. Zahtjevamo da se svakodnevno objavljuju rashodi sve dok se ne potroši i posljednji cent sa posebnog računa", poručio je potpredsjednik Demokrata.

Ćeman je istakao da zahtijeva da NKT transparentno troši novac, i da je to obaveza prema državi i građanima CG, i da je to odgovornost prema onima koji su donirali sredstva.

"Uvjereni smo da će Vlada Crne Gore po hitnom postupku obezbijediti transparentnost rada NKT i kontrolu utroška javnog novca od strane svakog građanina Crne Gore. Samo to je garancija da se sredstva neće zloupotrebiti i da se neće nenamjenski trošiti", zaključuje se u saopštenju Ćemana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.