Osam zemalja koje su pod udarom sankcija od SAD i EU, zahtijevale momentalno ukidanje tih mjera
Ujedinjene nacije

"Borba protiv koronavirusa je zajednička"

Osam zemalja koje su pod udarom sankcija od SAD i EU, zahtijevale momentalno ukidanje tih mjera

Osam država koje su na udaru sankcija, uglavnom od SAD ili Evropske unije, pozvalo je generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da zahtijeva momentalno i potpuno ukidanje tih kaznenih mjera kako bi te zemlje mogle da se bore protiv pandemije novog koronavirusa.

U zajedničkom pismu u koje je Asošiejted pres imao uvid, ambasadori Rusije, Kine, Sjeverne Koreje, Irana, Sirije, Venecuele, Kube i Nikaragve, pozvali su Gutereša da "odbaci politizaciju jedne takve pandemije", prenosi Beta.

Ambasadori, koji su naveli da su instrukcije dobili od svojih ministara spoljnih poslova, nisu imenovali nijednu zemlju koju smatraju odgovornom za "ilegalne, nasilne mjere ekonomskog pritiska".

SAD su uvele sankcije svim tim zemljama osim Kine, dok su pod sankcijama EU sve osim Kube.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.