Đukanović obišao Klinički centar

Zdravstveni sistem dobro funkcioniše, maksimalan angažman osoblja, građani da pokažu još veći stepen odgovornosti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obišao je danas Klinički centar Crne Gore, gdje su ga direktor Jevto Eraković, kao i članovi Kriznog medicinskog štaba na čelu sa dr Rankom Lazovićem upoznali o spremnosti i kapacitetima Kliničkog centra za prijem i liječenje pacijenata zaraženih korona virusom.

Članovi Kriznog medicinskog štaba su zahvalili predsjedniku za podršku i pomoć koju pruža u kontinuitetu, a posebno u ovoj veoma izazovnoj situaciji u kojoj se nalazi i Crna Gora, kroz kontakte sa međunarodnim prijateljima i partnerima.

Informisali su Predsjednika da je zdravstveni sistem na čelu sa Kliničkim centrom Crne Gore spremno dočekao novonastalu epidemiološku situaciju ali i dodali da je za sprovođenje svih donijetih mjera neophodno jaka uvezanost tri karike koju čine građani i zdravstveni sistem uz podršku države. Istakli su da su za preduzete mjere, kao i za sprovođenje određenih medicinskih protokola dobili priznanja i od mnogo razvijenijih država širom svijeta i izrazili uvjerenje da će broj oboljelih od novog korona virusa procentualno biti mnogo manji u odnosu na države regiona i šire.

 Đukanović je zahvalio na veoma preciznim i optimističnim podacima koje je dobio i kazao da je zdravstveni sistem, u datim uslovima, pokazao dobar nivo funkcionalnosti, te da taj nivo treba zadržati i konstantno ga unaprijeđivati u narednom periodu. 

Istakao je da je veoma ohrabren onim što je danas čuo i uvjeren da je ne  samo KCCG već cijeli zdravstveni sistem Crne Gore potpuno spreman da se nosi sa problemom korona virusa ne samo današnjih dimenzija već i onih koje samo možemo pretpostaviti.

"To je potvrda je država razvija svoj institucionalni sitem u cjelini prethodnih godina u okviru kojeg je i zdravstveni i takođe potvrda da je u zdravstvenim situacijama angažman, patriotizam i ukupni potencijali svih naših ljudi, dana prije svega zdravstvenih radnika, na maksimalnom nivou. To je i najtačnije objašnjenje zbog čega su razmjere bolesti do ovog dana niže nego u nekim drugim zemljama.", kazao je Đukanović.

Napomenuo je da nas to ne smije zavarati, već da moramo pratiti šta se događa u regionu, Evropi i širom svijeta i pripremati se za najnepovoljnije scenarije koje možemo pretpostaviti.

PredsjednikKCCG4

On je kazao da je u ovom trenutku zadovoljan visokim nivoom discipline i svijesti građana i odnosom prema donijetim mjerama ali i da u narednom periodu moramo zadržati nivo opreznosti, posebno vodeći računa o zdravstvenim radnicima, kojima je izrazio apsolutno poštovanje, kao i cjelokupnom zdravstvenom sistemu koji je na pravi način prezentovao patriotizam, znanje, solidarnost i požrtvovanje.

Đukanović je dodao da nas ovakve prilike opominju da u narednom periodu država mora da pokaže još veću odlučnost za unaprijeđenje i pomoć zdravstvenom sistemu kako bismo ubuduće bili još spremniji i odlučnije odgovorili novim eventualnim izazovima.

"U ovom vremenu posebno radimo na obezbjeđivanj svega onog što je potreba ljekarima i medicinskom osoblju kako bi pružili optimalnu zdravstvenu zaštitu pacijentima koji budu zaraženi korona virusom.", kazao je Đukanović.

PredsjednikKCCG2

Direktor KCCGa Jevto Eraković kazao je da podrška cjelokupnom osoblju znači uoči perioda kada se od svih zdravstvenih radnika očekuje velika borba, požrtvovanost i profesionalizam.

"U danima koji slijede potrebno je ispuniti tri uslova da bismo mogli da izađemo kao pobjednici iz ove neizvjesne borbe. Prvi uslov je podrška i mjere koje je uvelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, Vlade CG i podrška predsjednik Đukanovića. Druga stvar je da naš zdravstveni sitem mora biti spreman da bi uspješno preobrodio ove izazove, ono što smo danas konstatovali je da je i taj uslov ispunjen.Treći i možda najvažniji uslov je podrška građanae.Moramo ih upozoriti da slijedi nimalo lagan period, sa još većim izazovima i teškoćama. Građani su do sada pokazali veliki stepen odgovornosti prema sebi i drugima i cijeloj državi i očekujem da istu podignu na još veći nivo.To nam je neophodno da stignemo do zajedničkog cilja", poručio je Eraković.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.