Kvalitet vazduha najlošiji u Nikšiću
Foto: Kodex.me

Agencija za zaštitu životne sredine

Kvalitet vazduha najlošiji u Nikšiću

Podaci sa automatskih stanica za praćenje kvaliteta vazduha u okviru Državne mreže, pokazuju da je u južnom regionu (primorska oblast – stanice se nalaze u Baru i Kotoru), kvalitet vazduha bio veoma dobar i da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti ni jednog polutanta, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako su naveli, u centralnom i sjevernom regionu koncentracije PM10 čestica su varirale tokom dana.

Najveće, maksimalne koncentracije izmjerene tokom jučerašnjeg dana (25.03.) su:

u 23 časa u Pljevljima 24,4 µg/m3

u 21 čas u Podgorici 46,4 µg/m3

u 19 časova u Bijelom Polju  11,8 µg/m3 i

u 00 časova u  Nikšiću 49 µg/m3.

Minimalne, najmanje  izmjerene koncentracije tokom jučerašnjeg dana su:

u 05 časova u Pljevljima 6,1 µg/m3

u 04 časa u Podgorici 7 µg/m3

u 14 časova u Bijelom Polju 5 µg/m3 i

u 07 časova u  Nikšiću 9,2 µg/m3.

Prema podacima sa mjernih stanica od 14 časova (26.03.), koncentracija PM10 čestica iznosi:

u Pljevljima 9,6 µg/m3

u Podgorici 8,1 µg/m3

u Bijelom Polju <5 µg/m3 i

u Nikšiću 17,5 µg/m3.

Preporuke Instituta za javno zdravlje:

Visoko zagađenje vazduha (satna koncentracija PM10 čestica između 90 i 180 µg/m3).

"Preporučuje se svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva (djeca, trudnice, stari, hronični bolesnici) da smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu. Treba ograničiti izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pr kojima se diše brze ili dublje (trčanje, vježbanjei sl.) na otvorenom", poručuju iz Agencije.

Veoma visoko zagađenje vazduha (satna koncentracija PM10 čestica veća od 180 µg/m3):

Kako su naveli, preporučuje se svima da izbjegavaju boravak, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje (trčanje vježbanjei sl.) na otvorenom do poboljšanja kvaliteta vazduha.

Prognoza vremena za Crnu Goru za petak 27. mart.

Umjereno do pretežno oblačno, jutro uglavnom suvo, tokom dana povremno i mjestimično kiša, a u višim planinskim oblastima i slab snijeg i susnježica. Vjetar slab do umjeren, tokom jutra na jugoistoku pojačan, istočnih smjerova. Jutarnja temperatura vazduha -2 do 11, najviša dnevna 3 do 15 stepeni.

U uslovima bez vjetra i padavina je moguće povećanje koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, dok će pojava vjetra  i padavina usloviti smanjenje zagađenja vazduha.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.