Dva lica zloupotrijebila službeni položaj: Lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu manjinske akcionare
Ilustracija

Podnijeta krivična prijava

Dva lica zloupotrijebila službeni položaj: Lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu manjinske akcionare

Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Pljevlja podnijeli su krivičnu prijavu protiv L.C. (75) i P.C. (50) zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, saopšteno je iz Uprave policije.

"Sumnja se da su L.C. kao predsjednik Skupštine akcionara AD „Hotel Pljevlja“ i L.C. kao predsjednik Odbora direktora AD „Hotel Pljevlja“ lažnim prikazivanjem činjenica i suprotno Zakonu o privrednim društvima doveli u zabludu manjinske akcionare ovog društva iz Pljevalja, te da su akcije koje su im povjerene u radu protivpravno prisvojili prilikom promjene organizacionog oblika ovog akcionarskog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću", navodi se u saopštenju policije.

Na ovaj način su L.C. i P.C., kako se sumnja, oštetili manjinske akcionare za iznos od 259.364 eura.

"Ovlašćeni procjenitelj je 29. februara 2010. godine, utvrdio je da imovina AD „Hotel Pljevlja“ vrijedi 1.417.803,99 eura, a da manjinski akcionari posjeduju 18,2934% vrijednosti akcionarskog kapitala, što iznosi 259.364,56 eura.

Naime, prilikom restruktuiranja promjenom organizacionog oblika iz akcionarskog u društvo sa ograničenom odgovornošću L.C. i P.C. su, sumnja se, postupili suprotno Zakonu o privrednim društvima na osnovu kojeg su bili dužni od manjinskih akcionara pribaviti pisanu saglasnost za otkup njihovih akcija, a ukoliko manjinski akcionari nisu saglasni sa prodajom njihovih akcija, bili su dužni registrovati akcionare kao suvlasnike DOO analogno procentu akcija koje su oni imali u AD “Hotel Pljevlja”", saopšteno je iz policije.

Provjerom poslovne dokumentacije utvrđeno je kako se dodaje, da ne postoji pisana saglasnost manjinskih akcionara na osnovu koje se može izvršiti otkup njihovih akcija kao i da nijedan od tih akcionara nije postao suvlasnik u ovom privrednom društvu.  

Takođe, utvrđeno je da nijedan od akcionara nije uredno pozivan na vanrednu Skupštinu akcionara AD „Hotel Pljevlja“.

"Na ovaj način P.C i L.C. su, sumnja se, namjerno držali u zabludi manjinske akcionare neobavještavajući ih da su izvršili restruktuiranje društva iz akcionarskog u društvo s ograničenom ogovornošću i na taj način protivpravno prisvojili njihove akcije u vrijednosti od 259.364 eura", saopšteno je iz Uprrave policije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.