Češka u borbu protiv koronavirusa uključila
Ilustracija

Napravili Ventil za respiratore i selfije za potvrdu poštovanja karantina

Češka u borbu protiv koronavirusa uključila "maskomate"

Češki gradovi Brno i Viškov pronašli su efikasan način da podijele građanima zaštitne maske čije je nošenje obavezno zbog pandemije COVID-19 i postavili su ispred opština i jedne robne kuće "maskomate" iz kojih ne ispadaju slatkiši, cigarete, ili sendviči, nego platnene maske koje šiju dobrovoljci širom zemlje.

Na ideju da šiju platnene zaštitne maske, kakvima Česi dobrovoljno masovno snadbijevaju bolnice dok nisu krenule prve isporuke koje je država kupila u Kini, za one koji ne mogu da ih sašiju sami došla su dvojica ljudi, jedan vlasnik zatvorenog hotela i drugi preduzeća sa automatima za sendviče i namirnice, javlja Beta.

"Svidjelo se i opštini. Maske šiju dobrovoljci, cijena je dva eura za komad, plaćanje samo karticom. Mogu da se peru, a kupac može da izabere i mustru. Jedini problem je sa popunjavanjem automata. Kod TESKA su bile rasprodate već za dva sata, kod opštine za pet", kazao je medijima vlasnik preduzeća sa maskomatima "Foodeks" Petr Časlava.

Pandemija koronavirusa podstakla je i u Srednjoj Evropi kreativnost manjih preduzeća i pojedinaca, kako što brže i u zemlji, proizvesti, distribuirati i opremiti bolnice, spasioce, vatrogasce, terenske socijalne radnike zaštitnom opremom koja im je potrebna i podijeliti zaštitna sredstva građanima.

Naučnici iz Instituta biokibernetike i biomedicine Poljske akademije nauka smislili su uređaj nazvan Ventil koji omogućava da jedan klasični respirator na plućnu ventilaciju priključi dva pacijenta.

"Aparat Ventil je namijenjen za nezavisnu ventilaciju oba plućna krila pacijenta kojima su teško pogođena pluća a takođe može da se koristi kao aparat za nezavisnu ventilaciju pluća dva pacijenta. To je vrlo važno u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji", kazao je poljskoj državnoj televiziji TVP.info šef tog projekta akademije nauka Kšištof Želinjski.

Aparat je prošao kličničke testove na jedinicama intenzivne njege u bolnicama a prva serija od 100 aparata Ventil biće proizvedena u naredne tri sedmice, javlja TVP.info.

Poljsko Ministarstvo digitalizacije takodje je pomoglo policiji koja kontroliše osobe u kućnom karantinu i smišljena je aplikacija kada oni pošalju preko aplikacije selfi u kući kao potvrdu policiji da ne krše naređeni karantin a aplikacija prati i GPS položaj osobe u karantinu.

Aplikacija ima pristup mikrofonu i zvuku mobilnog telefona, medjutim ministarstvo je obećalo da te dodatne funkcije neće koristiti a takva kontrola preko selfija je isključivo dobrovoljna.

Aplikacija šalje podatke o lokaciji samo u momentu kada čovjek u karantinu šalje selfi po nasumičnom izboru policije.

Medjutim, nevladine organizacije brine što ministarstva namjeravaju da čuvaju te selfije narednih šest godina uz obrazloženje da se brane eventualnim tužbama za odštetu kada je neko kažnjen jer nije bio u karantinu a jeste.

"Ukoliko se ti podaci hitno ne uklone, nastaće ogromna baza biometrijskih podataka pogodna za treniranje algoritama koji prepoznaju lica. Takvi algoritmi mogu kasnije da budu iskorišćeni u sasvim druge svrhe, za prepoznavanje lica demonstranata", kazala je za list "Gazeta viborča" Katažina Šimjelevič iz Fondacije Panoptikum.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.