Srbija nije zaplijenila respiratore koji su trebali da budu isporučeni CG, kupljeni za donaciju
Ilustracija

Srbija nije zaplijenila respiratore koji su trebali da budu isporučeni CG, kupljeni za donaciju

Respiratori koji su trebali da budu isporučeni Crnoj Gori nisu zadržani na granici sa Srbijom, saznaje Pobjeda.

Prema informacijama iz Uprave carina Srbije, respiratore koje je poručio Fond za zdravstvo, a koji nijesu plaćeni avansno, kupila je firma iz Srbije za donaciju Kliničko - bolničkom centru te zemlje.

Direktor Fonda za zdravstvo Sead Čirgić kazao je Vijestima da su od pet respiratora, koje je Fond za zdravstveno osiguranje naručio od predstavnika švedskog proizvođača, tri juče zadržana na granici sa Srbijom, a potom i konfiskovani.

Čirgić je i Pobjedi jutros kazao da Crna Gora neće moći da računa na tri respiratora koja je Fond naručio jer su oni zbog odluke Vlade Srbije ostali u toj zemlji, kazao je Pobjedi direktor Fonda Sead Čirgić.

Objašnjavajući razloge ovakve odluke, Čirgić je kazao da proizvođač od kojih su naručeni respiratori ima predstavništvo u Srbiji i Hrvatskoj.

Dva od pet naručenih respiratora nalazila su se u Hrvatskoj, a tri u Srbiji, objasnio je on.

"Ova dva iz Hrvatske dobili smo u ugovorenom roku od dva dana, a preostala tri nismo dobili, zato što je donešena takva odluka u Srbiji o zabrani izvoza medicinske opreme i nije bilo moguće da respiratori izađu iz Srbije" objasnio je Čirgić.

On je kazao da očekuju još pet respiratora koje su naručili od firme Osmi red, a za koji je rok isporuke četiri nedjelje.

Upitan da li će prilikom sledećih nabavki opreme biti oprezniji, Čirgić ističe da se ne radi o opreznosti sa crnogorske strane, već kako je rekao o odlukama Vlada zemalja koje izvoze opremu.

"Mi smo poručili respiratore, ali je u međuvremenu donijeta odluka od strane Vlade Srbije da se ta vrsta aparata ne može izvoziti, bez obzira što oni nisu proizvođači, ali takva je odluka kod njih.

U drugim državama to nije situacija, ali mi ne možemo računati na to šta će se dešavati u nekoj drugoj državi. Takvu odluku može sjutra da donese i hrvatska vlada i da ono što ide preko Hrvatske bude stopirano" naveo je Čirgić.

Čirgić kaže i da se novac uplaćuje po isporuci opreme, tako da tri zaplijenjena respiratora, kako je rekao, nijesu platili. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.