SZO: Za očekivati je povećanje broja zaraženih od virusa Covid-19 u CG
Mina Brajović

"Neophodno spriječiti širenje zaraze"

SZO: Za očekivati je povećanje broja zaraženih od virusa Covid-19 u CG

Povećanje broja oboljelih od virusa korona u Crnoj Gori očekivano je, a sada je potrebno prekinuti lanac širenja infekcije, kaže direktorica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović.

Ona navodi da su jednako važne mjere koje država sprovodi, ali i činjenica da se građani pridržavaju propisa. 

"U okolnostima pandemije niko nije bezbjedan", kazala je Brajović, za TVCG.

Mjerama koje država sprovodi, kako navodi Brajović, svi zajedno kupujemo vrijeme da se bolnice pripreme.

Neophodno je, kako ističe Brajović, da se prekine lanac širenja epidemije. Ističe da je riječ o defanzivnom djelovanju, koje jeste važno, ali kako dodaje, nije dovoljno.

"Neophodno je da se prekine lanac širenja infekcije i zato je veoma važno da se istrajava u okviru raspoloživih kapaciteta da se što prije testiraju i detektuju oni koji imaju virus i da se liječe i izoluju, kao i da se prate kontakti", poručila je Brajović.

Smatra i da velika većina građana poštuje mjere i ponaša se odgovorno.

"Kada pogledamo epidemiološke podatke, matematika je jednostavna, velika većina nas će dobiti ovaj virus i veliki dio inficiranih će lako izaći na kraj sa infekcijom. Međutim, ne smijemo da zaboravimo ranjive članove našeg društva, to su stari i osobe čiju imuni sistem je narušen", navela je Brajović.

Poštujući mjere čuvamo sebe i zajednicu, kaže Brajović. Podsjeća i da se ubrzano radi na proizvodnji lijeka i vakcine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.