"Traži se oprema, ljekari i medicinske sestre"

Situacija u Americi postaje alarmantna, u Njujorku strahuju od scenarija Italije i Španije

Situacija u Sjedinjenim Američkim Državama povodom virusa korona rapidno eskalira, pa je broj zaraženih dostigao 68.489.

SAD su tako po broju zaraženih prestigle Španiju, u kojoj je zabilježeno 49.515 osoba koje imaju virus korona.

Pandemija je u SAD do sada je odnijela 1.032 života.

Savezna država Njujork postala je žarište epidemije virusa Kovid-19, a sam grad Njujork njen epicentar.

Nekoliko dana pošto su čelnici Njujorka naredili građanima da ostanu kod kuće, vlasti se aktiviraju da se izbore s potencijalnom krizom javnog zdravstva u gradu koji je postao najveće žarište koronavirusa u SAD, i upozoravajući primjer za druge gradove.

Improvizovana mrtvačnica je postavljena ispred bolnice "Belvi", a gradskoj policiji, u kojoj je sve više oboljelih, rečeno je da patrolira gotovo praznim ulicama kako se građani ne bi okupljali.

Zvaničnici javnog zdravstva tragaju za krevetima i medicinskom opremom i pozivaju da dođu ljekari i medicinske sestre iz straha da će broj oboljelih naglo porasti narednih nedelja i savladati bolnice, kao što se desilo u Italiji i Španiji.

Neki stručnjaci za javno zdravlje su veliki broj slučajeva u Njujorku dijelom pripisali rastućem broju testiranja na koronavirus koje država forsira. Troj Tasier, profesor Univerziteta Fordam, koji proučava epidemiologiju ekonomije, sugerisao je da povećanje broja slučajeva pokazuje da bi bilo bolje da je Njujork umjesto testiranja ranije zabranio okupljanje.

Usred krize američki predsjednik Tramp je proveo značajan period vremena poredeći virus sa gripom, usput govorivši ljudima da ih očekuje nazad na poslovima.

Izvor: B92/Beta

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.