Nema refundacije troškova lijekova, naknade putnih troškova, bolovanje se produžava online...
Ilustracija

Mjere Fonda za zdravstveno osiguranje

Nema refundacije troškova lijekova, naknade putnih troškova, bolovanje se produžava online...

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore (FZO)privremeno je obustavio prijem zahtjeva osiguranika na šalterima područnih jedinica/filijala, u vezi sa ostvarivanjem prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ovakve mjere donešene su zbog novonastale epidemiološke situacije i u skladu sa objavljenim naredbama za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja virusa u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa.

Obustavljaju se zahtjevi za refundaciju troškova lijekova i zdravstvenih usluga, za naknadu putnih troškova, za izdavanje potvrda o odobrenju medicinsko-tehničkih pomagala, zahtjevi za upućivanje na HBO liječenje,za upućivanje na liječenje van Crne Gore, osim u životno ugroženim slučajevima, za upućivanje na specijalizovanu medicinsku rehabilitaciju, za izdavanje potvrde o ostvarivanju zdravstvene zaštite u inostranstvu, zatim zahtjevi poslodavaca za refundaciju naknada zarada za vrijeme privremene spriječenosti za rad i zahtjevi za izdavanje odrđenih potvrda.

Osim toga,  osiguranici na šalterima područnih jedinica/filijala Fonda(u period od 08h do 11h), mogu da podnesu:zahtjev za izdavanje zdravstvene knjižice novorođenom djetetu i zahtjev za odobravanje ljekova sa Liste ljekova koje odobrava Komisija za ljekove Fonda.

"Osiguranicima koji se nalaze na bolovanju (otvoreno bolovanje) koje ocjenjuje Prvostepena ljekarska komisija, bolovanje će se prudužiti do 30.04.2020. godine, po automatizmu,  bez dolaska u Fond zbog podnošenja medicinske dokumentacije i bez prisustva Prvostepenoj ljekarskoj komisiji, a na osnovu zahtjeva upućenog ID", saopšteno je.

Osiguranici kojima je bolovanje utvrdio izabrani doktor i još uvijek se nalaze u periodu  trajanja utvrđenog bolovanja, u slučaju potrebe za privremenom spriječenošću za rad preko 30 dana, mogu da se obrate izabranom doktoru putem digitalne platforme eZdravlje (portal www.ezdravlje.me i mobilne aplikacije eZdravlje), i upute online zahtjev za produženje bolovanja ili putem telefona ili ličnim odlaskom, za produženje bolovanja do 30.04.2020. godine, na sledeći način:

-osiguranik je u obavezi da podnese zahtjev izabranom doktoru putem novog servisa, koji se nalazi u okviru postojećeg servisa eNaručivanja, kao četvrta stavka: “eNaručivanje Bolovanja”;

-napominjemo da osiguranik naručuje svaku uslugu posebno (terapija, doznake, bolovanje, potvrda) ali se u jednom danu može naručiti samo jedna usluga;
nakon naručene usluge, obavještenje na ekranu za osiguranika glasi: “Uspjesno ste izvršili naručivanje bolovanja! Putem SMS poruke dobićete informaciju kada Vaš zahtjev bude realizovan.”

-Servis će biti u pušten u rad tokom sjutrašnjeg dana - 26.03.2020. godine.

-osiguranik može zahtjev za produženje bolovanja uputiti izabranom doktoru i putem telefona, odnosno ličnim odlaskom;
izabrani doktor će primljeni zahtjev osiguranika proslijediti Fondu za zdravstveno osiguranje, radi produženja bolovanja do 30.04.2020. godine.

-Nakon ovog datuma javnost će biti blagovremeno upoznata o novim ili dodatnim mjerama, u skladu sa razvojem situacije.

Iz Fonda su istakli da je osnovni cilj ove privremene mjere – nedolazak osiguranika izabranom doktoru ili ljekarskoj komisiji zbog produženja bolovanja.

"Fond za zdravstveno osiguranje će u skladu sa kretanjem epidemiološke situacije i novim naredbama Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, blagovremeno obavjestavati osiguranike o promjenama u režimu rada i načinu prijema zahtjeva osiguranika i poslodavaca", dodaje se u saopštenju.

Takođe, u skladu sa novim  privremenim mjerama Nacionalnog kordinacionog tijela za sprječavanje unošenja zaraznih bolesti u zemlju, (suzbijanja prenošenja korona virusa u zemlji) Fond za zdravstveno osiguranje po nalogu Operativnog tima Nacionalnog koordinaciong tijela za zarazne bolesti organizuje da  pripravnost radnim danima u toku noći (21:00–07:00) obezbjeđuju po dvije stomatološke ambulante, a pripravnost vikendom i praznicima (07:00–07:00) po tri stomatološke ambulante.

"Pripravnost će se obavljati po novoutvrđenom rasporedu obavljanja pripravnosti od 26.03.2020. Plan pripravnosti se nalazi na sajtu Fonda a  odnosi se samo na  stomatološke ambulante koje imaju sklopljen ugovor sa Fondom na teritoriji Podgorice.

Pripravnost stomatoloških ambulanti u toku dana ostaje nepromijenjena.Molimo stomatologe,  da pružaju pomoć samo u stanju krajnje hitne medicinske potrebe, u  cilju smanjenja rizika prenošenja virusa COVID 19", poručuju iz FZO.

 

 

 

                                                                                            

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.