Gradonačelnik Bergama: Utakmica u Milanu doprinijela brzom širenju koronavirusa, 40.000 navijača zaraženo
Sa utakmice Atalanta-Valensija

Gradonačelnik Bergama: Utakmica u Milanu doprinijela brzom širenju koronavirusa, 40.000 navijača zaraženo

Gradonačelnik Bergama Đorđo Gori potvrdio je da je utakmica Lige šampiona između Atalante i Valensije, 19. februara u Milanu, doprinijela ubrzanom širenju korona virusa u najugroženijoj italijanskog regiji, Lombardiji.

"Vjerujemo da su epidemija u lokalnoj bolnici i utakmica Lige šampiona u Milanu među glavnim faktorima koji su doprineli eskalaciji krize zbog korona virusa u najugroženijoj italijanskoj regiji", rekao je je Gori.

Oko 40.000 navijača iz Bergama otputovalo je na 50 kilometara udaljeni stadion San Siro u Milanu 19. februara kako bi gledalo utakmicu svog kluba Atalanta protvi španske Valensije.

"Stadion je bio prepun, kao i barovi posle utakmice. Sigurno je da je te noći došlo do velikog širenja zaraze među ljudima", istakao je Gori.

On je dodao da je fudbal jedan od faktora, ali da je vjerovatnije objašnjenje za krizu epidemija u bonici u gradu Alzano Lombardo, koja je izbila dva dana nakon što je potvrđen prvi lokalno prenijet slučaj u mjestu Kodonjo južno od Milana, prenosi Gardijan.

Utakmica između Atalante i Valensije odigrana je samo nekoliko dana nakon što se virus proširio u Kodonju, 64 kilometra od Bergama.

U Milano je doputovali i oko 2.500 hiljada navijača iz španske Valensije, od kojih je kod nekoliko potvrđen korona virus, uključujući španskog novinara, prenosi Tanjug.

Fudbalski klub Valensija saopštio je prošle nedjelje da je trećina igrača istručnog štaba pozitivna na virus, navodeći da je broj zaraženih povezan sa utakmicom protiv Atalante.

Gori je rekao da je Bergamo, kao i ostatak Italije bio nespreman za epidemiju.

Od ponedjeljka je u Bergamu 134 od 600 porodičnih ljekara ili zaraženo ili u karantinu.

Širom Italije od korona virusa su do sada umrla najmanje 24 medicinska radnika.

U početnoj fazi krize, mnogi zdravstveni radnici u Bergamu radili su bez zaštitne opreme.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.