Zapadni Balkan uključen u mehanizam EU za nabavku medicinske opreme
Varhelji

Varhelji saopštio

Zapadni Balkan uključen u mehanizam EU za nabavku medicinske opreme

Evropska unija je zemlje Zapadnog Balkana uključila u svoj mehanizam nabavke medicinske opreme kako bi države tog regiona mogle lakše da dođu do opreme za suzbijanje epidemije koronavirusa i razmatra i pomoć iz EU fondova, izjavio je u Briselu komesar za proširenje EU Oliver Varhelji.

EU je do sada zapadnobalkanskim zemljama odobrila 30 miliona eura pomoći za borbu protiv koronavirusa, naveo je Varhelji posle video-zasijedanja šefova diplomatija EU koji su, kako je rečeno, donijeli "političku odluku" o pokretanju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, mada bez datuma za to.

Evropski komesar je odgovorio na pitanje novinara da li će zemlje Zapadnog Balkana koje pregovaraju o prijemu u članstvo EU uključiti u svoje mjere suzbijanja epidemije koronavirusa, umjesto što im ne onemogućava da medicinsku opremu direktno kupe u Uniji.

"Mi smo u kontaktu s tim zemljama i procjenjujemo njihove potrebe", rekao je Varhelji.

Dodao je da Evropska komisija nastoji da nađe način da preinači namenu postojećih fondova EU da bi zemlje Zapadnog Balkana mogle da dobiju ta sredstva za otklanjanje ekonomske štete od krize koronavirusa.

Hrvatska državna sekretarka za Evropu Andreja Metelko Zgombić je na video-konferenciji za štampu ocijenila da je EU "usvojila istorijsku političku odluku" o otvaranju pregovora o prijemu Sjeverne Makedonije i Albanije, uz opasku da vlasti u Tirani moraju da učvrste vladavinu prava i nezavisnost pravosuđa.

Dodala je da se radi o postupku kojim se takođe potvrđuje da svaki kandidat može napredovati samo na osnovu ostvarenih rezultata u reformama.

To je važna poruka i za region jer se time jača stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana, što je značajno i za Evropsku uniju jer je taj region u njenom susjedstvu, rekla je zvaničnica Hrvatske.

Komesar Varhelji je rekao da smatra da je time "vraćeno povjerenje u proširivanje i kad je riječ o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, kao i kad je riječ o EU".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.