Crveni krst Crne Gore pružio podršku za 683 osobe
Foto: Crveni krst Crne Gore

Volonteri na terenu

Crveni krst Crne Gore pružio podršku za 683 osobe

Crveni krst Crne Gore je od pojave korona virusa veoma aktivan i sprovodi brojne aktivnosti za ugrožene građane, širom Crne Gore, saopšteno je iz te organizacije.

Otvorena su dva broja broja, sa četiri linije, preko kojih se građani mogu da javljaju ukoliko im je potrebna pomoć volontera da umjesto njih obave nabavke i druge obaveze (069 19 44 75) ili im je potrebna psiho-socijalna podrška (069 19 44 76).

"Dnevno naši volonteri i psiholozi dobiju oko 150-200 poziva, pa se desi da su linije prebukirane. Zato građane molimo za razumijevanje. Vjerujemo da će svi uspjeti da nas dobiju jer su linije aktivne svakog dana, osim nedjelje od 9h do 18h. Nedjelja je trenutno neradni dan, jer toga dana ne rade prodavnice i drugi objekti, pa samim tim ni naši volonteri ne mogu pružati pomenute usluge korisnicima", saopštio je Crveni krst.

Foto: Crveni krst Crne Gore

Kako se navodi, za prva četiri dana, od kada je otvorena linija i od kad su intenzivirane aktivnosti, Crveni krst Crne Gore je pružio podršku za 683 osobe - za 204 starije osobe distribuirana je humanitarna pomoć, za 331 osobu je obavljena nabavka namirnica, za 105 socijalno najugroženijih porodica su distribuirani humanitarni paketi, za 43 osobe je obezbijeđena psiho-socijalna podrška.

"Ovih dana na socijalnim mrežama pojavili su se razni neutemeljeni komentari i prozivke na koje ne želimo, niti imamo vremena pojedinačno da odgovaramo, posebno što u njima ne vidimo nikakvu pomoć ni za građane, ni za nas. Mi ne djelujemo na osnovu Facebook i drugih objava, niti je naše djelovanje sporadično. Dnevno analiziramo sve zahtjeve i na najurgentnije odmah odgovarama, dok paralelno pravimo spiskove za naredne donacije, koje očekujemo i trudimo se da animiramo što veći broj donatora da daju svoj doprinos. Ovih dana nam stižu donacije za 4000 najugroženijih porodica, od porodice Glendžo i kompanije Voli, a trudićemo se da ih bude i više. Zato građane molimo da budu strpljivi, ali i solidarni", poručuju iz Crvenog krsta.

Foto: Crveni krst Crne Gore

Zahvalili su i svima koji im nude volonterske usluge.

"Podsjećamo da se na formiranju baze volontera radi u kontinuitetu u redovnim uslovima i da volonteri moraju biti obučeni za djelovanje u ovakvim situacijama i pružanje podrške ugroženima. Zato se trenutno najviše oslanjamo na njih. Crveni krst Crne Gore ima 23 opštinske organizacije, u kojima je trenutno angažovano oko 100 zaposlenih, 130 gerontodomaćica i oko 300 volontera koji ovih dana daju sve od sebe da pomognu svima kojima mogu. Svakako ćemo tražiti podršku gdje i kada nam bude bila potrebna", kazali su iz Crvenog krsta.

Ističu da ovo nije vrijeme da se prozivamo, već da se pomažemo i sarađujemo.

"Mi smo otvoreni za svaku dobronamjernu sugestiju, ali nismo za neopravdane i nekonstruktivne komentare", zaključuje se u saopštenju.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.