Foto: Predsjednik.me

Đukanović primio predsjednika i članove Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti

"Zadržimo visok nivo discipline kako bi sačuvali svoje, zdravlje medicinskog kadra i društva u cjelini"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas predsjednika Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti, potpredsjednika Vlade Milutina Simovića, ministra zdravlja Kenana Hrapovića, direktora Kliničkog centra Crne Gore Jevta Erakovića i direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugošu.

Oni su informisali Đukanovića o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj novim korona virusom i planiranim i preduzetim mjerama koje NKT sprovodi.

Zahvalili su predsjedniku Crne Gore na snažnoj podršci, organizovanom odgovoru države u borbi sa virusom, ističući da aktuelna situacija predstavlja izazov i za mnogo veće zemlje od Crne Gore.

"Sve odluke NKT donešene su na osnovu preporuka struke i nijesu političke, već sa jednim ciljem, da se zaštiti zdravlje građana. Odgođeno pojavljivanje virusa u Crnoj Gori i pravovremeni odgovor na prve slučajeve zaraze, potvrda su da imamo kredibilne institucije zdravstvenog sistema i visok nivo svijesti građana, ocijenili su u koordinacionom tijelu. Imajući u vidu realnu opasnost od širenja epidemije, čemu svjedoče i regionalna iskustva, ukazali su na potrebu rigorozne primjene i poštovanje svih donešenih mjera jer je to jedini način zaustavljanja širenja epidemije", saopšteno je iz predsjednikovog kabineta.

Oni su upoznali Đukanovića i sa poteškoćama u nabavci zaštitne opreme i medicinskog materijala, koja je dodatno usložena zbog deficita na globalnom nivou.

Đukanović je izrazio poštovanje za aktivnosti Nacionalnog koordinacionog tijela uz ocjenu da sistem funkcioniše organizovano i da je zahvaljujući tome do sada spriječeno intenzivnije širenje virusa.

"Posebno ohrabruje disciplinovan odnos građana koji su odgovornim ponašanjem doprinijeli da Crna Gora bude poslednja evropska država u kojoj se pojavio koronavirus. Imajući u vidu ozbiljnost situacije na regionalnom i globalnom planu, kao i da ključni izazovi tek slijede, izuzetno je važno da svi zadržimo visok nivo discipline, i time sačuvamo svoje, zdravlje medicinskog kadra i društva u cjelini. Treba pojačati napore državnih organa i zdravstvenog sistema da blagovremeno budemo spremni na neminovno dalje širenje zaraze i u Crnoj Gori, prevashodno obezbjeđivanjem dovoljnog broja kapaciteta za liječenje u zdravstvenim ustanovama i opskrbom nužnom medicinskom opremom", kazao je Đukanović.

Ističući da će se i lično angažovati da se obezbijedi nedostajuća zaštitna oprema i medicinski materijal i sugerisao sprovođenje aktivnosti pravovremenog testiranja, čime bi se dodatno zaštitilo zdravlje naših građana i ublažilo širenje epidemije.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.