Vuhan: Situacija sve bolja, ukida se zabrana ulaska i izlaska
Ilustracija

"Situacija u zemlji sa epidemijom pod kontrolom"

Vuhan: Situacija sve bolja, ukida se zabrana ulaska i izlaska

U kineskom gradu Vuhanu, gdje je počela epidemija koronavirusa, restrikcije kretanja biće ukinute 8. aprila posle više od dva mjeseca izolacije, saopštile su vlasti.

Ostatku provincije Hubej, gdje se Vuhan nalazi, mjere izolacije ukidaju se od sjutra, 25. marta, prenosi Frans pres.

Samo stanovnici koji se smatraju zdravim u prvo vrijeme moći će slobodno da se kreću.

Osobe koje su zdrave moći će da napuste provinciju Hubej od noćas u ponoć, a Vuhan od 8. aprila.

Kina je zabranila ulazak i izlazak iz Vuhana 23. januara i proširila izolaciju na veći dio provincije narednih dana.

Drastične mjere uvedene su kada je novi koronavirus počeo da se širi na ostatak Kine i van zemlje za vrijeme praznika lunarne Nove godine kada mnogi Kinezi putuju.

U provinciji Hubej skoro da nije bilo novozaraženih u više od nedjelju dana.

Preminulo sedam osoba

U Kini je danas prijavljeno 78 novih slučajeva zaraženih koronavirusom, od kojih je velika većina uvezena iz inostranstva što podstiče strahovanje od novog talasa zaraze.

Prijavljeno je sedam umrlih, prema zvaničnim navodima Ministarstva zdravlja koje javlja podatke u poslednja 24 časa. Svi umrli su iz Vuhana, mjesta gdje je počela epidemija, gdje je prijavljen jedan novi slučaj zaraze posle pet dana bez novozaraženih.

Ogromna većina novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kini odnosi se na zaraze osoba koje su se vratile iz inostranstva, dok epidemija izgleda da je pod kontrolom u zemlji.

Od 78 novozaraženih prijavljenih danas, 74 su takozvani uvezeni slučajevi, gotovo duplo u odnosu na prethodni dan. Ukupno je prijavljeno 427 uvezenih zaraženih u zemlji.

Brojni gradovi su uveli stroge mjere da stave u karantin ljude koji dolaze. Od juče svi međunarodni letovi za Peking prethodno moraju da pristanu na neki drugi kineski aerodrom gdje su putnici podvrgnuti testiranju na virus.

Sa više od 80.000 zaraženih i 3.277 umrlih prema zvaničnim podacima, Kina ostaje druga zemlja u svijetu najteže pogođena novim koronavirusom posle Italije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.