Njujork postao najveće žarište koronavirusa na svijetu
Foto: NBC News

Jedan zaraženi na hiljadu građana

Njujork postao najveće žarište koronavirusa na svijetu

Grad Njujork je novi epicentar zaraze koronavirusom, jer je tu registrovana trećina pozitivnih u SAD, a virus se širi pet puta brže nego u drugim djelovima zemlje.

Jedan od hiljadu stanovnika šire teritorije grada već je zaražen izjavila je koordinatorka Radne grupe za borbu protiv koronavirusa dr Debora Briks, prenosi RTS pozivajući se na Njujork Tajms.

Gustina stanovnika jedan je od najvećih problema grada u ovom trenutku, piše Njujork tajms, dodajući da je u Njujorku već sada procenat zaraženih veći nego u Italiji.

Razlog je gradski prevoz i gužve u njemu, izuzetno posjećeni javni parkovi i zgrade koje izgledaju kao košnice.

Guverner države Njujork Endru Kuomo naredio je bolnicama da smjesta uvećaju kapacitete za prijem zaraženih za 50 odsto.

Samo u ponedeljak prijavljeno je novih 5,000 slučajeva što je broj zaraženih podiglo na 21,689 u širem reonu dok ih je u samom gradu 13,119.

Od Kovid-19 u gradu je do sinoć preminulo 125 ljudi.

ulice

Foto: Reuters

Predsjednik SAD naredio je slanje velikog kontigenta sredstava za zaštitu od koronavirusa (maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava) i najavio da će naučne laboratorije u Njujorku ubrzano raditi na traženju rešenja.

On je iskazao optimizam u pogledu efikasnosti kombinacije lijeka za malariju i antibiotika koja se pokazala uspješnom na drugim mjestima u svijetu.

Gradonačelnik Bil de Blazio zatvorio je škole u Njujorku 15. marta tek posle dosta pritisaka, a sada je izjavio da ne treba očekivati da se đaci i studenti vrate u zgrade prije 20. aprila. Organizovana je onlajn nastava.

newyork0

Foto: Reuters

Za sada nema ograničenja kretanja stanovnika na teritoriji grada, ali se svima savjetuje da ostanu u kućama. 

Restorani i barovi ne primaju goste, već samo dostavljaju hranu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.