Građani i preduzeća već prvog dana pohrlili da odlože rate
Ilustracija

Građani i preduzeća već prvog dana pohrlili da odlože rate

Hiljade klijenata je juče, prvog dana moratorijuma na otplatu kredita, pohrlilo da obavijesti banke da će da iskoriste to pravo. Očekuje se da će slično biti do kraja sedmice.

Zahtjev za aktivaciju moratorijuma građani podnose banci telefonom, imejlom ili poštom. Sve banke su detaljnija uputstva o načinu podnošenja zahtjeva objavile na svojim vebstranicama imejl adrese, brojeve telefona i poštanske adrese. Podsjetimo da je banka dužna da u roku od pet radnih dana od dana prijema zahtjeva obezbijedi sprovođenje moratorijuma.

Procedura, odnosno podaci koje je neophodno dostaviti banci na jedan od tri načina komunikacije su približno isti kod svih banaka. Banke su postavile i onlajn formu formulara.

Građani su obavezni da u zahtjevu navedu svoj jedinstveni matični broj, ime i prezime, ime oca, broj telefona, imejl adresu, naziv poslodavca, broj ili tip kredita. Za firme se traže PIB, naziv, broj telefona, ime ovlašćenog lica, broj ugovora, imejl adresa. I građani i firme mogu da odaberu rok odlaganja otplate (30/60/90 dana).

Iz CKB Pobjedi su kazali da su od petka petka počeli da prihvataju zahtjeve klijenata za moratorijum i do sada im se javilo 2.500 klijenata.

Iz ove banke kažu da će ispoštovati sve zahtjeve klijenata i nastojati da ih realizuju u predviđenom roku.

Iz Erste banke Pobjedi su kazali da su juče do 15 časova klijenti uputili četiri hiljade obavještenja o prihvatanju odlaganja. Najviše klijenata poslalo je obavještenja elektronski, putem internet formulara ili imejl, dok je jedan dio kontaktirao operatere u kontakt centru.

Iz Addiko banke su zamolili klijente da, efikasnosti radi, budu precizni u davanju informacija prilikom podnošenja zahtjeva.

“Imajući u vidu veliko interesovanje, broj poziva i aplikacija koje smo primili već prvog dana primjene odluke CBCG, molimo građane za razumijevanje i uvjeravamo ih da činimo sve da im izadjemo u susret i da su svi kanali komunikacije aktivni”, kazali su iz Adiko banke.

Slična situacija je u svim bankama.

Moratorijum je mjera koja će omogućiti da se privrememo odloži plaćanje rata, ali ne znači da će građani ostati bez te obaveze, rekao je glavni izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović.

Objasnio je da se klijentima kredit produžava za tri mjeseca roka otplate, imaju isti broj rata uz ove tri iz moratorijuma i rata će im biti neznatno korigovana.

“Na primjer, za kredit od deset hiljada eura, sa rokom otplate od deset godina, gdje je rata 135 eura nakon moratoprijuma krajnji rok će biti produžen za dodatna tri mjeseca, ostaje isti broj rata, a mjesečna rata se povećava za 3.5 eura, tako da će platiti 63 eura kamate više”, objasnio je Zaimović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.