U februaru kažnjeno 30 vozača zbog odbijanja alkotesta i testa na narkotike
Ilustracija

Izriču se i kazne zatvora

U februaru kažnjeno 30 vozača zbog odbijanja alkotesta i testa na narkotike

Službenici Uprave policije tokom februara 2020. godine sankcionisali su ukupno 30 vozača, koji su odbili da se podvrgnu provjeri prisustva alkohola ili psihoaktivnih supstanci u organizmu, saopšteno je Dnevnim novinama.

“Zbog prolaska vozača kada im je svjetlosnim saobraćajnim znakom zabranjen prolaz crveno svijetlo sankcionisano je 187 vozača. Najčešći prekršaji koje su vozači činili su: prekoračenje dozvoljene brzine kretanja, nekorišćenje sigurnosnog pojasa, upravljanje neregistrovanim vozilom, upravlanje pod dejstvom alkohola u organizmu, upotreba mobilnih telefona na nepropisan način i sl.”, naveli su iz policije za Dnevne novine.

Iz saobraćajne policije navode da, pored zatvorske kazne, vozači budu i novčano kažnjeni u iznosima od 250 do 700 eura, zabranom upravljanja motornim vozilom i izricanjem kaznenih bodova.

Kazne zatvora i do 15 dana

Sutkinja Suda za prekršaje u Budvi odjeljenja u Baru Dubravka Mažić u hitnom postupku izrekla je 15. marta kaznu zatvora u trajanju od 15 dana okrivljenom Č.S.

“Okrivljeni je izvršio prekršaj iz člana 317a st 1 tač 7 ZOBS-a (odbio da se podvrgne alkotestiranju). Uz kaznu mu je izrečena zabrana upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od četiri mjeseca i tri kaznena boda”, saopštio je portparol Suda za prekršaje u Budvi, sudija Marko Đukanović.

Baranin L.E. (24) kažnjen je sa 15 dana zatvora, jer je prekršio član 317 a stav 1 tačka 2 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima. Kaznu je, u hitnom postupku po zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka Uprave policije, OB Ulcinj, izrekao sudija Suda za prekršaje Feriz Ćeranić.

Budvanin P.J. (1961) iz Budve osuđen je na 15 dana zatvora i četiri mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilima “B” kategorije zbog vožnje u pijanom stanju.

Istom zatvorskom kaznom kažnjen je i N.M. (1956) iz Budve.

“N.M. je odbio da se podvrgne ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometar) radi provjere prisustva alkohola u organizmu. Okrivljenom je izrečena mjera bezbjednosti zabrana upravljanja motornim vozilima “B” kategorije u trajanju od četiri mjeseca”, kazao je sudija Đukanović.

Saobraćajna policija u Nikšiću je sprovela dvodnevnu akciju pojačane kontrole saobraćaja “Semafor” i podnijela prekršajne prijave protiv 47 vozača.

Ukupno je izdato 12.175 naloga i podneseno 1.916 prekršajnih prijava.

“Protiv 72 vozača su podnijete prekršajne prijave za prekršaje za koje je propisana isključivo zatvorska kazna u trajanju od 15 do 60 dana. S obzirom da prekršajni postupci još uvijek nijesu okončani, trenutno ne raspolažemo podacima koja je najduža izrečena kazna zatvora, a ova vrsta evidencije se takođe shodno važećim zakonskim rješenjima ne vodi kao zvanična evidencija Uprave policije”, navodi se u odgovorima.

I pored toga što je javnost u prethodnom periodu u više navrata obavještavana o najbitnijim izmjenama postojećeg Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, iz Uprave policije su još jednom podsjetili na najznačajnije promjene zakonskih odredbi, koje se tiču vozača.

“Za najteže saobraćajne prekršaje, zakonom je predviđena isključivo zatvorska kazna, od 15 do 60 dana i to za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2g/kg ili većoj, koji upravljaju vozilom pod uticajem opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci, koji se u naselju kreću brzinom koja je za 70 km/h i više veća od dozvoljene brzine ili van naselja brzinom koja je za 90 km/h veća od dozvoljene brzine”, podsjećaju u Upravi policije.

Kazne i na osnovu kaznenih bodova

Kazniće se i vozači koji upravljaju vozilom za vrijeme trajanja mjere zabrane upravljanja ili ograničavanja prava na upravljanje motornim vozilom, koji ne zaustave vozilo na propisani znak ili naredbu ovlašćenog policijskog službenika, koji odbiju da se podvrgnu ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometar, droga test i dr.), radi provjere prisustva alkohola u organizmu, ili postojanja znakova alkoholne poremećenosti ili dejstva opojnih droga.

“Takođe, u skladu sa novim zakonskim rješenjem, prema vozačima koji su počinili prekršaj će se preduzimati mjere na osnovu sakupljenih kaznenih bodova, koji se vode u Prekršajnoj evidenciji, a na osnovu rješenja sudova za prekršaje ili konačnih prekršajnih naloga”, navode u Upravi policije.

Iz zakona je brisana odredba o fizičkom oduzimanju vozačke dozvole na licu mjesta, već će se ograničavanje prava na upravljanje motornim vozilom evidentirati u posebnoj evidenciji, o čemu će vozači dobijati rješenje.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.