Evo kako da razlikujete prehladu od koronavirusa
Ilustracija

Doktori iz Vuhana

Evo kako da razlikujete prehladu od koronavirusa

Oni koji su prehlađeni mogu lako da pomisle kako imaju korona virus, ali evo kako da razlikujete simptome.

Naučnici iz bolnice Zongnan na Univerzitetu Vuhan u Kini, pomno su proučavali simptome KOVID-19. Otkrili su kako se koronavirus ponaša iz dana u dan, te su pronašli razlike između pomenutog virusa i prehlade.

Specijalisti iz Vuhana proučavali su 138 pacijenata i tok bolesti podijelili u specifične periode.

Prvo, naučnici su idnetifikovali 2 faze bolesti: Najčešći simptomi prvog dana su groznica, a visoka temperatura je zabilježena kod 99% zaraženih ljudi. Ali drugog dana, čovjek dobija jak umor, suv kašalj i bol u mišićima. U nekim slučajevima se gore navedenim simptomima mogu da dodaju i mučnina i proliv.

Prva faza se završava sedmog dana. Kod 85% zaraženih simptomi se smanjuju, sljedećeg dana možete da se vratite na posao ako, naravno, radite od kuće i ne kontaktirate sa drugim ljudima, dodaju stručnjaci.

Ali ako ste do sedmog dana imali problema sa disanjem, tada je započela druga faza. To traje još dvije nedjelje, ali srećom, prati samo 15% zaraženih.

U ovom trenutku ne bi trebalo da paničite, već treba da se javite u bolnicu, jer će pacijentu možda da bude potrebna hospitalizacija.

Smrt od koronavirusa, naglašavaju istraživači, događa se oko 17 dana. Do 21. dana završava drugi stadijum bolesti i pacijenti koji ga prevaziđu već mogu polako da se vraćaju svojim ustaljenim navikama, prenosi sajt shokru.com

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.