PIR: Cijene namirnica naglo skočile,  građani i do sada jedva
ilustracija

Pozivaju nadležne da reaguju

PIR: Cijene namirnica naglo skočile, građani i do sada jedva "sklapali kraj sa krajem"

Partija penzionera, invalida i restitucije (PIR), udruženje za zaštitu penzionera i invalida CG, Udruženje civilnih, vojni i invalida rada, zatražili su od nadležnih organa da zaštite potrošače i utiču na smanjenje cijene koje su naglo uvećane u vrijeme vladanja epidemije virusa Covid-19.

Iz ove Partije su naveli da su članovi glavnog i opštinskih odbora obišli markete širom CG i sami se lično uvjerili da su cijene naglo skočile, davajući poseban akcenat na namirnice koje su najpotrebnije i koje služe kao preventiva protiv virusa Covid-19.

"Tako u se megamarketima, cijena limuna prije pojave koronavirusa kretala od 1,60 do 1,8 eura, dok je cijena u mini marketima bila oko 2 eura,cijena bijelog luka kretala se od 3 eura do 3,20. Sada se cijena limuna u megamarketima kreće od 2 eura do 2,30, a u manjim prehrambenim objektima od 2,70 do 3 eura", navodi se u saopštenju.

Iz PIR-a su objasnili da je posebno zabrinjavajuće to što je cijena bijelog luka skočila sa 3 eura na 5 odnosno 5 ipo eura, dok se kilogram krompira kreće od 0,6 centi do 1 euro po kilo, što je velika razlika.

"Povećana je cijena brašna, pomorandži, jabuka i skoro svih prehrmabenih namirnica , što se može lako provjeriti upoređivanjem cijena prije i poslije pojave koronavirusa. Takođe brojni članovi PIR-a i članovi NVO udruženja podsjećaju da su nadležni organi Vlade CG uvjeravali građane da se cijene neće povećavati a desilo se upravo suprotno", kazali su u saopštenju.

U saopštenju se ističe njihova molba upućena ministarki ekonomije Dragici Sekulić, i šefu Tržišne inspekcije Mijatu Šestovića da zaštite potrošače u vrijeme naglog povećanja cijena prehrambenih i drugih artikala za vrijeme vladanja epidemije koronavirusa.

"Mora se imati u vidu da najnižu penziju u Crnoj Gori prima 11.851 penzionera, a da preko 2.500 penzionera još uvijek prima penziju ispod 100 eura. Penziju do minimalne zarade od 222 eura prima 44.396 penzionera, dok je prosječna penzija sa povećanjem u 2020. iznosila 288,91 eura i da iznos te penzije prima 63.578 penzionera", ističu u PIR-u.

joksimovic

Momir Joksimović, Foto: PR Centar

Oni su naglasili da je Vlada dala pomoć za 20.000 najugroženijih građana, po 50 eura, a da je gladnih građana u CG preko 200.000, koji su i do sada jedva "sklapali kraj sa krajem" i da je sa sadašnjim povećanjem cijena neophodnih životnih namirnica egzistencija još više ugrožena.

"Predsjedništvo Partije PIR, moli sve penzionere, jer ta populacija zbog starosti i bolesti pripada rizičnoj zdravstvenoj grupi, da se strikno poštuju upustva Vlade Crne Gore i Instituta za Javno zdravlje, kako bi pomogli i sebi i drugima, u ovom teškom vremenu za građane, privredu i državu u cjelini", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.