Tužne slike iz Zagreba: U zemljotresu povrijeđeno 17 osoba, jedna djevojčica u teškom stanju(FOTO)
Prizori iz Zagreba nakon dva snažna potresa, foto: Jutarnji.hr

Tužne slike iz Zagreba: U zemljotresu povrijeđeno 17 osoba, jedna djevojčica u teškom stanju(FOTO)

U zemljotresima koji su u nedelju ujutru pogodili Zagreb i okolinu grada povrijeđeno je 17 osoba, a jedna djevojčica (15) životno je ugrožena, objavio je hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite.

U Zagrebu je povrijeđeno 11 osoba, među kojima je i teško povrijeđena djevojčica, dvije osobe su povrijeđene u zagrebačkoj županiji, a tri u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Snažan zemljotres jačine 5,3 pogodio je Zagreb u 6.23, novi potres jačine 5,2 osjetio se u 7 sati. Kasnije je bilo više slabijih podrhtavanja tla, a posljednje oko 16 časova.

Evropski mediteranski seizmološki centar objavio je da je epicentar prvog zabilježenog potresa bio sedam kilometara sjeverno od Zagreba, šest kilometara jugoistočno od Kašine, na dubini od 10 kilometara.

Zagrebačka policija je saopštila da je do 11 časova imala podatke da je oštećeno 66 objekata i 23 putnička automobila na području te policijske uprave.

Vojska je raskrčila uži centar grada koji je najteže pogođen potresima, a zatim je prešla na raščišćavanje okolnih ulica.

Za sve kojima je oštećena imovina obezbijeđen je privremeni smještaj.

gmvojskapomoc4220320

foto: Jutarnji list

Nadležni su pozvali građane da ne zaborave na opasnost zaraze koronavirusom i da ne budu u grupama.

Ministarstvo kulture saopštilo je da je oštećen niz objekata kulturno-istorijske graditeljske baštine na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima i na zgradama unutar zaštićene cjeline Grada Zagreba.

Oštećen je južni toranj zagrebačke katedrale koji je u obnovi, a u crkvi Uznesenja Blažene Device Marije u Remetama urušio se dio tavanice.

Teško je oštećena i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici gdje se urušio plafon, kao i još nekoliko crkava, među kojima je i Saborna crkva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske SPC u centru grada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.