Prvi smrtni slučaj u Sjevernoj Makedoniji i 114 zaraženih
Ilustracija

29 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Prvi smrtni slučaj u Sjevernoj Makedoniji i 114 zaraženih

U Sjevernoj Makedoniji registrovano je 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom, te ukupni broj danas u podne је 114, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče. Osim toga danas je registrovan prvi smrtni slučaj od koronavirusa a radi se o 57-godišnjoj ženi iz Kumanova.

Na onlajn konferenciji za novinare Filipče je rekao da je prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Sjevernoj Makedoniji registrovan kasno sinoć u Kumanovu.

"Radi se o ženi koja je imala 57 godina. U odnosu na prijem i tretman želim da kažem da su kolege postupile po protokolu za izolaciju. Na vrijeme su uzeta dva testa i oba su pokazala negativan rezultat. I pored negativnih rezultata zato što je bolest bila tipična za koronavirus bila je tretirana u izolaciji", rekao je Filipče.

Taj period hospitalicacije, prema njegovim riječima, trajao je jednu nedjelju u Opštoj bolnici u Kumanovu, a bris je ponovo uzet poslije konstatacije smrti sinoć i bio je pozitivan.

"Bris je uzet zbog naglog pogoršanja stanja, jer je to netipično za drugu bolest i to je natjeralo kolege da ponovo posumnjaju i da uzmu treći bris", rekao je ministar zdravlja.

Kako je rekao, zajedno sa njom je hosptalizovan i njen 33-godišnji sin, nekoliko dana poslije nje, prošle sedmice.

"On ima 33 godine. Juče je nastalo pogoršanje stanja i prvo je bio prebačen u odjeljenje za izolaciju Klinike za pulmnologiju i poslije u skladu sa protokolom na Kliniku za infeketovne bolesti (u Skoplju), gdje je sada hospitalizovan u stabilnom zdravstvenom stanju", rekao je Filipče.

Kako je objavio na svom Fejsbuk profilu, u prethodna 24 sata registrovana su 22 novooboljela u Skoplju, tri u Štipu, dva u Debru i po jedan u Kumanovu i Ohridu.

U Skoplju je ukupno registrovano 65 zaraženih koronavirusom, u Debru 36, u Štipu sedam, po dva oboljela su u Kavadarcima i Ohridu i po jedan u Gostivaru i Kumanovu.

Na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju, kako je naveo Filipče, trenutno su hospitalizivana 24 pacijenta, od kojih je sedam na kontinuiranom tretmanu sa kiseonikom.

Prema njegovim riječima, 11 pacijenata je već u stabilnom - dobrom zdravstvenom stanju, dok će kod šest sutra biti uzet kontrolni bris nakon isteka 14 dana od postavljanja dijagnoza.

Od njih je petoro u dobrom stanju, a kod pacijentkinјe koja je imala pogoršanje, nema promjena stanja i još se nalazi na respiratornom aparatu.

Pacijenti koji su na kućnom liječenju su u stalnom kontaktu sa ljekarima, naveo je ministar zdravlja.

Do sada je jedan pacijent izlečen, 50-godišnja Skopljanka koja je bila i prvi potvrđeni slučaj u Sjevernoj Makedoniji.

U samoizolaciji je, prema podacima Ministarstva zdravlja, 3.787 građana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.