Prva vakcina protiv koronavirusa za 12 do 18 mjeseci, biće dostupna svim dijelovima svijeta
Ilustracija

"Riječ je o milijardama ljudi, veliki je to izazov"

Prva vakcina protiv koronavirusa za 12 do 18 mjeseci, biće dostupna svim dijelovima svijeta

Multinacionalne kompanije u farmaceutskoj industriji obavezale su se da će da proizvedu vakcinu protiv koronavirusa za 12 do 18 mjeseci i da će ona biti dostupna "u svim dijelovima svijeta".

Tenutno se sprovode na desetine kliničkih ispitivanja kako bi se razvili jeftiniji i djelotvorniji testovi za otkrivanje novog virusa, a potom i lijeka ili vakcine kojom će moći da se suzbije koronavirus. 

"Čak i ako se proizvede negdje drugde, osiguraćemo da vakcina bude dostupna svima kojima je potrebno u bilo kom dijelu svijeta", rekao je Pol Stofels, potpredsjednik izvršnog odbora “Jonson&Jonson” na video-konferenciji koju je organizovala Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača (IFPMA).  

"To obećanje je dala cijela farmaceutska industrija", dodao je on.  

“Administrativne formalnosti poput odobrenja za distribuciju mogu da se pojednostave i ubrzaju u ovoj trci s vremenom, sredstva nisu deficitarna, a javno-privatno partnerstvo omogućava da se smanji finansijski rizik povezan sa velikim ulaganjima koja zahtijevaju istraživanje i proizvodnja”, rekao je Stofels.  

"Proživljavamo specifičnu situaciju i industrija će na nju da odgovori", rekao je David Riks, izvršni direktor “Eli Lilly and Company”  i predsjednik Međunarodne federacije farmaceutskih proizvođača (IFPMA).  

"Radimo na tri polja, obezbjeđujemo  distribuciju , preusmjeravamo postojeću tehnologiju kako bismo proizveli nove lijekove, nove vakcine, nove testove kojima će se iskorijeniti Kovid-19", dodao je Riks.  

"Trebaće nam 12 do 18 mjeseci da bismo imali odobrenu vakcinu na tržištu", ocijenio je Dejvid Lou, potpredsjednik francuske farmaceutske kompanije "Sanofi Pasteura".  

Kada regulatorne agencije odobre formulu trebaće da se proizvede dovoljna količina vakcina i obezbijedi njihovo dopremanje u sve dijelove svijeta.  

"Riječ je o milijardama ljudi, veliki je to izazov", ističe Lou. 

Kako bi uklonili prepreke u proizvodnji i u prevozu, vlasnici velikih laboratorija pozivaju države da "uvrste farmaceutsku industriju u glavne sektore" delatnosti , što će zaposlenima omogućiti dolazak u fabrike.  

"Bilo je nekih problema na lokalnom nivou", rekao je Dejvid Riks.  

Budući da se zna da za sada nema djelotvorne vakcine za bilo koju vrstu koronavirusa kod ljudi, "većina projekata" za kliničko ispitivanje osuđena je na neuspjeh, upozorava Radživ Venkaja, šef odjeljenja za razvoj vakcina u Takedi i dodaje:

“Neki od njih će uspjeti jer su pokrenuti sveobuhvatni projekti”.

 

Izvor: Hina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.