Više od 250 hiljada eura za podršku medijskom sektoru
Bogdanović

Bogdanović saopštio

Više od 250 hiljada eura za podršku medijskom sektoru

Ministarstvo kulture raspisalo je javni konkurs kojim će biti obezbijeđeno 150 hiljada eura za kreiranje i proizvodnju programskih sadržaja u dnevnim štampanim medijima, u skladu sa situacijom i ekonomskim posljedicama izazvanim pandemijom koronavirusa.

Iz Ministarstva kulture je saopšteno da je konkurs raspisan u skladu sa zaključcime sa sjednice Vlade, održane u četvrtak, koji se odnose na podršku medijskom sektoru u Crnoj Gori.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da Ministarstvo na taj način želi da podrži aktivnosti dnevnih štampanih medija za kreiranje i proizvodnju programskih sadržaja od javnog interesa, radi ostvarivanja prava građana na informisanost i edukovanje o svim pitanjima, problemima i posljedicama koje se odnose na koronavirus.

„Tim prije, jer je i cilj Vlade pravovremena, kredibilna, profesionalna i objektivna informisanost javnosti u kontekstu koronavirusa, te zaštita od dezinformacija i lažnih vijesti, kao i podrška ostvarivanju prava građana na pluralno informisanje i etičko izvještavanje na visokim samoregulatornim principima“, rekao je Bogdanović.

On je dodao da je i Agencija za elektronske medije uvažila preporuku Vlade i odlučila da se elektronski mediji u cjelosti oslobode obaveze plaćanja obavezne naknade Agenciji tokom naredna tri mjeseca.

„Samo tom mjerom omogućena je dodatna podrška u iznosu većem od 80 hiljada eura za elektronske medije, a sve sa ciljem pružanja podrške medijima radi obezbjeđivanja kontinuiteta u njihovom radu u ovim izazovnim momentima“, kazao je Bogdanović.

On je naveo da je opredijeljena i jednokratna finansijsku pomoć za 14 lokalnih javnih emitera, u iznosu od 35 hiljada eura

„Ta sredstva biće utrošena kako bismo formirali dopisničku mrežu koja će crnogorskoj javnosti i medijima sa nacionalnom frekvencijom omogućiti da materijale iz gradova, u formi multimedijalnih sadržaja, dobijaju u najbržem vremenskom roku“, objasnio je Bogdanović.

On je saopštio da je težnja da se na taj način ojačaju kapaciteti lokalnih medija, pomogne nacionalnim medijima i podstakne na pravovremeno informisanje, ali i da se ispoštuju preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti u Crnoj Gori, koje se odnose na smanjeni intenzitet kretanja građana, a time i novinara.

„Sve to je samo dio mjera kojima ćemo podstaći medijski sektor, čiji su zaposleni ovih dana na zahtjevnom zadatku i obavljaju izuzetan posao na kojem im je zahvalna cjelokupna crnogorska javnost“, zaključio je Bogdanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.