Lijepe vijesti iz Srbije: Dva pacijenta puštena iz bolnice, izliječena od koronavirusa
Gojković, foto: Tanjug

Lijepe vijesti iz Srbije: Dva pacijenta puštena iz bolnice, izliječena od koronavirusa

Dva pacijenta iz Niša koja su bila zaražena korona virusom pušteni su iz bolnice jer su posle testova bili negativni na taj virus.

Pokrajinski seketar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da to ne znači da oni treba da izlaze napolje, nego da treba da ostanu kod kuće narednih 14 dana.

Gojković je na TV Pink rekao da su oni nakon određenog vremena pušteni iz bolnice, ali da u naredne dvije nedjelje treba da ostanu kod kuće da ne bi eventualno došlo do nekih komplikacija.

"I dalje moramo da budemo obazrivi" rekao je Gojković i naveo da će da bude i ružnih vijesti i da za njih moramo da se pripremimo.

Upitan da li su oni koji preleže korona virus imuni na njega, Gojković je rekao da to nije naučno dokazano i objašnjeno, da je vrlo teško davati prognoze u vezi sa virusom, ali da se prate iskustva drugih zemalja i da će se to tek u budućnosti istražiti kada prođe pandemija i kada se sublimiraju iskustva svih u svijetu.

Poručio je da u vezi sa virusom ne treba da se daju spektakularne izjave već situaciju treba da sagledamo racionalno, ne treba da paničimo, nego da budemo oprezni i da sprovodimo sve moguće higijenske mjere i najavio da stižu ogromne količine dezinficijenata.

Mali broj građana svijeta ima zdravstvenu kulturu, kaže Gojković, ali i navodi da ne treba da paničimo nego da budemo obazrivi, što češće da peremo ruke i da dezinfikujemo površine, s ozbirom da nije poznato koliko se na njima virus zadržava.

Naveo je da treba da pijemo što više tečnosti, i dodao da su Kinezi, koji imaju najveće iskustvo sa korona virusom, rekli da prva tri dana virus opstaje u usnoj duplji, da zato treba da pijemo vodu i da jedemo tople supe kako bi virus sluzokože sprala tečnost i kako bi se spustio u želudac gdje ga želudačna kiselina ubija.

Gojković je rekao da cio svijet traži pomoć Kine koja ima najviše iskustava sa korona virusom, sa liječenjem oboljelih i sa svim komplikacijama koje može da prouzrokuje.

"Već mjesec i po dana smo u stalnom kontaktu sa kineskim prijateljiama. To nam daje snagu" rekao je Gojković i naveo da je znanje kineskih ljekara za nas dragocjeno.

 

Izvor: Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.