Crkva stoji na raspolaganju državi: Spremni da ustupimo zgrade i stanove za stacionare
Gojko Perović

Pričešće u dogovoru sa sveštenikom

Crkva stoji na raspolaganju državi: Spremni da ustupimo zgrade i stanove za stacionare

"Crkva stoji na raspolaganju i našoj državi sa svim svojim kapacitetima, spremna je da ustupi svoje zgrade i ustanove, ako je potrebno praviti stacionare", poručio je sinoć rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

"Ima dosta mladih koji se javljaju kako da pomognu, naše narodne kuhinje rade. Spremni smo da stavimo na raspolaganje svoje zgrade i ustanove, ako je potrebno praviti neke stacionare. Ne damo živote svojih bližnjih, svi mi vjernici imamo starije ljude u porodicama i ponavljam poziv vjernicima da se drže svih upustava nadležnih", rekao je Perović gostujući na Radiju Svetigora.

On je povodom aktuelne situacije u državi povodom koronavirusa rekao da ne treba paničiti, te da treba slušati savjete koje saopštava Institut za javno zdravlje.

Perović je istakao da crkva sa Vladom ne može da se dogovori oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali "kad dođe stani-pani odlično se razumijemo".

Oko pričešća nema dileme – uvijek u dogovoru sa svojim sveštenikom 

Istakao je da svaki vjernik koji ima potrebu da se pričesti sve informacije može dobiti u kontaktu sa svojim sveštenikom.

On je rekao da nema potrebe da se Crkva oglašava zvaničnim saopštenjem po ovom pitanju.

„Crkva u Crnoj Gori nije milionska po broju vjernika poput Ruske ili Grčke da bi morala da se daju zvanična upustva o tehnici pričešćivanja“ , objasnio je rektor cetinjske bogoslovije.

„Mi za tim nemamo potrebe, broj vjernika u odnosu na ove Crkve je relativno mali i sve vjerske potrebe i sva komunikacija o načinu pričešćivanja mogu da se utvrde u komunikaciji sa sveštenikom“, rekao je otac Gojko dodavši da će se time izbjeći unošenje smutnje među vjernicima.

„Naročito zbog toga  što su se već pojavila saopštenja drugih eparhija koja su različita“, zaključio je otac Gojko.

„Svaki vjernik koji  ima dilemu da li da se pričesti i svi koji imaju neku dilemu u pogledu svetog pričešća bolje je da ostanu kući. Ko nema vjeru da od svetog pričešća ne može doći zaraza možda je vrijeme da se uzdrži od pričešća neko vrijeme“, rekao je otac Perović dodavši da za takav stav ima utemeljenja i u crkvenom predanju ranih vjekova.

On je poručio svima koji se u ovoj situaciji osjećaju bespomoćno i nesigurno da se obrate prvom sveštenku Mitropolije crnogosko-primorske od koga mogu dobiti savjet, molitvu i konkretnu pomoć.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.