U Hrvatskoj 105 zaraženih koronavirusom
Ilustracija

U Hrvatskoj 105 zaraženih koronavirusom

U Hrvatskoj su potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, tako da ih trenutno ima 105, saopštio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

U ovom trenutku u Hrvatskoj imamo 105 pozitivnih bolesnika, to je šest više u odnosu na podatke jutros, odnosno tri bolesnika više u odnosu na podatke sa sjednice Vlade, rekao je novinarima ministar zdravstva Vili Beroš.

"Za malu ilustraciju, u Hrvatskoj je 24. dan nakon prvog oboljelog, imamo 105 pozitivnih bolesnika, u istom razdoblju u Italiji je povećanje broja oboljelih za 27.747, što indirektno ukazuje da su naše preporučene mjere bile pravovremene i dale određene rezultate", rekao je.

Ukupno je testirano 1.399 pacijenata, od kojih se neki nalazi još čekaju.

"U toku su završne pripreme zdravstvenog sistema u smislu organizovanja primarnih respiratorno-intenzivističkih centara. U okviru KB-a Dubrava svi prostorni i infrastrukturni objekti koji su bili adekvatni pripremaju se za tu namjenu, a Hrvatska vojska podignuće samoodrživi ekspedicioni kamp s otprilike 270 kreveta, da bude na pomoć drugim bolesnicima", kaže Beroš.

Osim toga, dodao je, u Rijeci, Osijeku i Splitu takođe su u toku završne pripreme za formiranje primarnih centara.

Direktorka Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je da nema nekih dodatnih novosti o pacijentima.

"Nemamo podatke o pogoršanjima, svi koje smo primili i koje pratimo su stabilno", istakla je.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak naveo je u kojim županijama se nalaze zaraženi koronavirusom.

U Brodsko-posavskoj županiji zaražena je jedna osoba, u Dubrovačko-neretvanskoj jedna, u Gradu Zagrebu 47, u Istarskoj 11, u Karlovačkoj četiri, u Krapinsko-zagorskoj četiri, u Osječko-baranjskoj sedam, u Primorsko-goranskoj 13, u Sisačko-moslavačkoj tri, u Splitsko-dalmatinskoj dvije, u Šibensko-kninskoj dvije, u Varaždinskoj šest, u Zadarskoj dvije i u Zagrebačkoj županiji dvije osobe.

Capak je naveo da je 789 kontakata pod nadzorom epidemiologa, 12.737 osoba nalazi se u samoizolaciji, 79 osoba je u karantinu, a 18 vozača nalazi se u posebnim karantinima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.