Evropska unija stvara rezerve medicinske opreme
Evropska komisija

Početni budžet za osnivanje rezervi biće 50 miliona eura

Evropska unija stvara rezerve medicinske opreme

Evropska komisija odlučila je da formira strateške rezerve medicinske opreme kako bi pomogla zemljama EU suočenim sa pandemijom koronavirusa, a rezerve će biti dio Mehanizma civilne zaštite EU, u kojem, pored zemalja Učlanica, učestvuju još šest evropskih zemalja.

Rezerve "rescEU" će se sastojati od opreme poput respiratora, zaštitnih maski, vakcina, ljekova i laboratorijskog materijala i biće smještene u jednoj od zemalja članica, prenosi Beta.

Zemlja domaćin brinuće se i za nabavku opreme, a Evropska komisija će snositi 90 odsto troškova. Distribucija opreme iz rezervi u skladu sa potrebama članica biće u nadležnosti evropskog Centra za koordinaciju hitnih reakcija, koji djeluje u okviru odeljenja za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu EU (ECHO).

Početni budžet za osnivanje rezervi biće 50 miliona evra, a od tog iznosa 40 miliona će morati da odobre budžetska tijela Unije, saopštila je 19. marta Evropska komisija.

Odluka EK stupa na snagu 20. marta, i od tog dana članice EU koje žele da budu domaćini rezervi "rescEU" moći će da se prijave za direktni beskamatni kredit Komisije. Taj kredit će pokriti 90% izdataka za formiranje rezervi, dok će preostalih 10 odsto snositi država domaćin.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da se osnivanjem prve evropske zajedničke rezerve hitne medicinske opreme aktivira evropska solidarnost. "To će koristiti svim načim državama članicama i svim našim građanima. Jedini put napred jeste da pomognemo jedni drugima", rekla je Fon der Lajen.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.