Odlažu se rate za kredite za 90 dana,milion eura za penzionere i korisnike materijalnih davanja
Sa konferencije

Usvojen set ekonomskih mjera:

Odlažu se rate za kredite za 90 dana,milion eura za penzionere i korisnike materijalnih davanja

Odlaže se plaćanje kredita za privredu i građane za 90 dana, uplate poreza i doprinosa na zarade kao i obaveza shodno zakonu o reprogramu, saopštio je predsjednik Vlade Duško Marković i guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen set ekonomskih mjera u cilju sanacije posljedica nastalih zbog pojave koronavirusom.

"Crna Gora je do skoro bila jedina država u Evropi koja nije zahvaćena COVID19. Odolijevali smo zahvaljujući pravovremenim odlukama koje smo donosili, a tako ćemo raditi i sada kada imamo i prve slučajeve oboljelih od virusa", kazao je Marković.

On je zatražio da resori u saradnji sa CBCG pripreme set sveobuhvatnih mjera.

"Trenutak je kad svi – dakle država, privreda i građani - moramo podijeliti teret opasnosti koja nam se nadvila, jer jedino tako možemo uspjeti", naveo je Marković.

Mjere koje su donijete:

1.Odlaganje otplate kredita na zahtjev građana i privrede kod svih banaka, mikrokreditnih institucija i IRF u trajanju od 90 dana.

2. Odlaganje uplate poreza i doprinosa na zarade kao i obaveza shodno Zakonu o reprogramu 

3. Kreiranje nove kreditne linije IRF namijenjene za poboljšanje likvidnosti preduzeća do maksimalnog iznosa po korisniku od 5 miliona.

4. Obezbjeđivanje jednokratne novčane pomoći za oko 20 000 (18.479) penzionera sa minimalnom penzijom i korisnika materijalnog obezbjeđenja za šta je obezbijeđeno MILION EURA.

5. Odlaganje plaćanja zakupa nepokretnosti koje su u državnom vlasništvu, na zahtjev zakupaca, takođe na period od 90 dana, počevši od 1. aprila. 

6. Obustava isplate varijabilnog dijela zarade i svih budžetskih naknada za rad.

7. Zaustavljanje svakodnevne budžetske potrošnje i zabrana pokretanja svih javnih nabavki osim onih koje su neophodne za funckionisanje zdravstvenog Sistema.

8.Avansno plaćanje pružaocima usluga i izvođačima radova na započetim kapitalnim projektima uz obezbjeđenje bankarske garancije u vrijednosti avansa. 

9. Sve mjere koje se odnose na likvidnost privrede odnose se i na privredna društva koja su osnivači naših medija.

Guverner CBCG Radoje Žugić na konferenciji za medije poručio je građanima da ne brinu za depozite, jer su na sigurnom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.